Élet-Stílus

Volkswagen-nap a Dakaron

A Volkswagen-csapat eddigi legsikeresebb napját könyvelhette el a Dakar-rali ötödik szakasza után: az első három helyet a német gyártó autói szerezték meg. A motorosoknál is új, méghozzá hazai szakaszgyőztest avattak.

A 32. Dakar-rali ötödik szakasza volt az idei viadal során az első, amely teljes egészében Chilében bonyolódott. A mai, a világ legszárazabb területe, az Atacama sivatag szívén keresztülhaladó, Copiapo és Antofagasta közti útvonalon 90 km összekötő után következett a kiadós, 483 kilométeres mért szakasz, amely után további 97 kilométer várt még a résztvevőkre a táborig.

A motorosoknál új szakaszgyőztes ünnepelhetett, méghozzá az Apriliával versenyző hazai, “Chaleco” Lopez Contardo. Mögötte bő egy perccel a KTM-es többszörös Dakar-győztes Cyril Despres, majd szűk negyedórával a yamahás David Fretigné ért be. A korábban már 22 perces büntetéssel is sújtott címvédő, Marc Coma sorsa még rosszabbra fordult, ma 38 percet veszített az éllovashoz képest egy műszaki hiba miatt.

Despres egyre magabiztosabban vezeti az összetettet, második a mai szakaszgyőztes, harmadik pedig a portugál yamahás, Rodrigues. Coma egy és negyed órás lemaradással csak a hetedik.

A nagy rivális, a Mitsubishi gyári alakulatként történt kiszállása után valószínűleg arról álmodoztak a Volkswagennél, ami ma végre összejött: sem a BMW-k, sem az amerikai hummeres, Robby Gordon nem tudott beleszólni a teljes sikerbe, az első három helyen a Race Touaregek értek be. Az első a Miller-Pitchford páros lett – dakaros pályafutásuk során első ízben -, utánuk két perccel a Sainz-Cruz duó, majd négy és fél perccel az Al-Attiyah-Gottschalk autó ért be. A tegnapi győztes, Gordon a negyedik lett.

Összetettben is a már említett három VW-s autó áll az élen, de ott Sainz, Al-Attiyah, Miller a sorrend. Negyedik Robby Gordon a Hummerrel.

Az első pár kamion is beért már a célba. Első a tavalyi győztes, Fidrausz Kabirovék Kamaza, mögötte bő másfél perccel pedig a “cár”, Vlagyimir Csagin ért be a másik orosz járgánnyal. A harmadik helyen célba guruló francia Joseph Adua által vezetett Iveco már kis híján fél órával maradt le.

dakar-rali, 5. szakasz

Autósok:
1. Mark Miller (amerikai, Vokswagen) 5:06:15 ó
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 2:10 perc hátrány
3. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 4:27 p h.

Összetett:
1. Sainz 16:10:51 ó
2. al-Attijah 4:37 perc hátrány
3. Miller 9:39 p h.

Motorosok:
1. Francisco Lopez Contardo (chilei, Aprilia) 5:52:40 ó
2. Ciryl Despres (francia, KTM) 1:30 perc hátrány
3. David Fretigne (francia, Yamaha) 13:13 p h.

Összetett:
1. Despres 16:38:26 ó
2. Lopez Contardo 37:37 perc hátrány
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 44:01 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik