Élet-Stílus

Briatore: kiütéses győzelmet arattam!

Kiütéses győzelemnek nevezte Flavio Briatore, a Forma-1-es Renault istálló korábbi csapatfőnöke a párizsi bíróság keddi ítéletét, amelyben eltörölték a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szeptemberben kirótt örökös eltiltását.

Az olasz a Le Parisien című napilap szerdai számában nyilatkozott így, azonban arról egyelőre nem kívánt beszámolni, hogy a későbbiekben visszatér-e az autósport elitkategóriájába. “Adjanak egy kis időt, hogy az elmúlt hónapok nehézségei után élvezhessem ezeket az örömteli pillanatokat” – fogalmazott Briatore.

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szerint nem valószínű, hogy Briatore újra feltűnik a sorozatban. “Ez az ügy még sokáig húzódik majd – fogalmazott Ecclestone a brit Daily Mail című napilap szerdai számában. – Csak azért, mert egy bíró ilyen ítéletet hozott, nem változik semmi. A bíróság hibásnak ítélte a büntetést, a FIA pedig újrakezdheti az egész vizsgálatot, újabb meghallgatások következnek, és ez egy ideig így fog menni. Jobb lett volna, ha tárgyalóasztalhoz ülnek és megnézik, hogy mit tehetnek.”

Stefano Domenicalli, a Ferrari csapatfőnöke a hét elején egy interjúban azt mondta: “az emberek nem szeretik a felmelegített levest, ezért Briatorénak más elfoglaltságot kell majd találnia.”

Az 59 esztendős sportvezetőt azért büntette meg a FIA, mert bebizonyosodott, hogy a 2008-as Szingapúri Nagydíjon Nelson Piquet Jr. – elöljárói utasítására – szándékosan okozott úgy balesetet a 13. körben, hogy a biztonsági autó a pályára jöjjön, így a gyanúsan korán tankoló Fernando Alonso előnyre tett szert a riválisokkal szemben, és végül a futamot is megnyerte.

A Renault csapat kétéves, felfüggesztett eltiltást kapott, a volt főmérnököt, Pat Symondsot öt évig kizárták a FIA-rendezvényekről, Alonsót felmentették, és az istállótól még augusztus elején menesztett Piquet Jr.-t sem marasztalták el.

Briatore mindvégig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, s végül bírósághoz fordult. A keddi döntés nyomán 15 ezer eurós kártérítést is kap, bár eredetileg másfél millió eurót követelt. Symondsot szintén felmentették a büntetés alól, s ötezer eurós kártérítést ítéltek meg a javára.

A FIA ügyvédei jelezték, várhatóan fellebeznek a bíróság döntése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik