Élet-Stílus

Újabb pécsi kacsa?

Stinget próbálja megnyerni Pécs egy nyári szuperkoncertre. Az EKF programszervezői nem erősítették meg és nem is cáfolták a sajtóhíreket. Egy ilyen kaliberű koncert akkor lehet reális, ha adott a szándék, a hely, a pénz, és a sztár éppen Európában turnézik. Korábban a pécsi U2-koncert kacsának bizonyult.

Vasárnap hivatalosan is megnyitják Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-projektet. Korábban számos botrány, vezetői csere, beruházásátütemezés, programötletelés övezte a felkészülést, most eljött a bizonyítás ideje. 2010-ben Essen és Isztambul mellett Pécsre figyel Európa. Lassan kialakul a program is, de egy igazi megakoncert még igencsak jól mutatna a programok között. Állítólag több sztárral is tárgyalnak a pécsiek, ezek egyike a Police egykori alapítója. Egyelőre a Stingről szóló hírt Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta.

Ez persze teljesen normális, hiszen aláírt szerződés nélkül nemigen szokták nyilvánosságra hozni az ilyen kaliberű programokról szóló híreket, hiszen ez még a tárgyalási szakaszban ronthatja a szervezők pozícióit. A pécsi híreket a tapasztalatok szerint óvatosan kell kezelni. Korábban az kapott szárnyra, hogy a U2 adna szuperkoncertet a Mecsek lábainál. A magyarországi nagy koncertek szervezői persze már akkor is mondták, hogy – még ha meg is lenne rá a pénz – egy olyan kaliberű produkciót, mint amivel mostanában Bonóék turnéznak, egyszerűen nem lenne hol megszervezni Pécsett. (Az egész országban nem nagyon van ilyen hely.)

Egy pécsi kacsa volt a U2, de mi a helyzet Stinggel? A Sziget fesztivál főembere úgy véli, hogy elvileg Sting esetében nincs ilyen akadály. Bár valóban nincs túl jól ellátva Pécs nagy koncertek megrendezésére alkalmas helyszínekkel, de talán – iszonyú költségekkel – a reptéren vagy a stadionban meg lehetne szervezni a hangversenyt – véli Gerendai Károly. Ha megvan a szándék és a pénz, akár még össze is jöhet a buli. Egy egész éves rendezvény szervezői könnyebb helyzetben vannak az időpont kijelölésével, mint mondjuk egy fesztivál szervezői, hiszen akkorra időzítik a koncertet, amikor a sztár ráér.

A nagy kérdés a kialkudott ár. Sting idén nyáron elsősorban Amerikában turnézik, bár fellép májusban a német Wolfsburgban is, és állítólag márciusban egy spanyol turnét is szervez. Az biztos, hogy csak egy (pécsi) alkalomra valószínűleg gigantikus összegért ruccanna át a produkció Európába.

A bama.hu szerint Sting menedzsmentje mindenesetre támogatja az elképzelést. Információik szerint Stinget az ősszel tervezettel kereste meg a városvezetés, a világhírű könnyűzenei előadó pedig most visszajelzett: örömmel vállalja a pécsi fellépést. A megállapodáshoz szponzorokat kell mozgósítani, és a képviselő-testületnek is jóvá kell hagynia a végleges változatot – teszi hozzá a baranya megyei lap, amely úgy véli, már kilencvenszázalékos az esélye a pécsi szuperbulinak.

Meglátjuk.

Sting utoljára 2006-ban adott koncertet Budapesten, az Arénában. Azóta megjelent két stúdiólemeze és egy koncertalbuma is. Bennfentes Sting-rajongók szerint az énekes a 2010-es esztendőben elsősorban szimfonikus zenekari koncertekben gondolkodik: nagyzenekarokkal dolgozza fel saját slágereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik