Élet-Stílus

Közös díja lett a műszaki vizsgának és a zöldkártyának

A jövőben nem függ a kocsi motorjának milyenségétől a műszaki felülvizsgálat díja, amely magában foglalja a környezetvédelmi felülvizsgálatot is - az erről szóló közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Januártól megszűnt a környezetvédelmi felülvizsgálat – zöldkártya – valamint a műszaki vizsga elkülönülése. Egy december elejei közlekedési-, igazságügyi-, valamint a környezetvédelmi miniszteri rendelet integrálta a kettőt, így a díjának is egységesülnie kellett, ennek meghatározását végezte el december végén a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Az első rendelet két kivételt tett az egységes vizsga alól. Az első szerint ha a jármű tulajdonosa 30 napnál nem régebbi környezetvédelmi adatlapot visz a műszaki vizsgára, akkor a vizsgaállomás azt köteles elfogadni. A második esetben pedig az új kocsiknál sem kell elvégezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot, ha a gyártó, vagy a vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

A múlt év végéig a műszaki vizsga személykocsira 7700, könnyű teherkocsira 8500, míg teherautóra 11 800 forint volt. Az új integrált díjak az előbbi sorrendben: 16 290, 17 090, illetve 24 950 forint. Ha a kocsi új, vagy 30 napnál nem régebbi a zöld kártyája, akkor csak a műszaki vizsga díja – ugyan csak az előbbi sorrendben – 10 490, 11 290, illetve 14 590 forint.

Korábban a zöldkártya díja a motor típusától függött. Például egy kétütemű benzines kocsi környezetvédelmi felülvizsgálata 2900, egy hagyományos négyüteműé 4550, míg egy elektronikusan szabályozott befecskendezésű motoré 8500 forint volt. Az integrált díjak tehát egy középarányos korábbi zöldkártya díjat foglalnak magukban.

Az új rendelet úgy szól, hogy a beszedett díj 20 százaléka illeti meg a vizsgaállomást, 80 százaléka pedig a közlekedési hatóságé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik