Élet-Stílus

Pénzhez juthatnak a filmesek

Legkorábban februárban módosíthatják azt a jogszabályt, amely akadálya a magyar cégek filmgyártási célú támogatásának.

A jövő év elejétől igazolni kell azt, hogy a támogatott filmet készítő társaság az adott évben a támogatás nélkül sem lesz veszteséges – olvasható a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A filmgyártó cégek, amelyek jellemzően egy-egy produkció elkészítésére jönnek létre, vélhetően nem, vagy csak késve tudnak majd ilyen igazolást adni. A támogatás közvetett az adókedvezmény-rendszer révén, és a filmgyártás közvetlen magyarországi költségeit veszi figyelembe.

A Napi Gazdaság emlékeztet arra, hogy a pénzügyminisztérium már elkészítette a szükséges módosítást, de az – valamilyen hiba miatt – nem került az országgyűlés elé a 2009. évi utolsó, december 14-i ülésnapon. Így a módosításról már csak a februári ülésszakon dönthetnek a képviselők.

A lap másik cikke beszámol arról, hogy a közvetett támogatásokra kiadott igazolások alapján számolva november 10-ig a közvetlen gyártási költségek elérték a 25 milliárd forintot. A Filmiroda eddig az időpontig 325 új alkotást vett nyilvántartásba összesen 44,77 milliárd forintra tervezett magyarországi gyártási költséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik