Élet-Stílus

Fiatal csapattal készülnek a kanadaiak

A favoritok közül utolsó előttiként a Steve Yzerman vezette kanadai válogatott is kijelölte a vancouveri olimpiára készülő keretét. Az egykori klasszis több helyen is meglepőt húzott.

Azzal a szakma és a szurkolók is egyetértenek, hogy a juharlevelesek a Martin Brodeur-Roberto Luongo-Marc-Andre Fleury kapustrióval látnak majd neki a tornának, védő- és csatárposzton viszont több csillagjáról is lemondott az egykori Red Wings-kapitány.

Hátul a csapatkapitány Scott Niedermayer és a legutóbbi világbajnokság legjobb védőjének választott Shea Weber beválogatása aligha meglepő, viszont a chicagói Duncan Keith-Brent Seabrook fiatal kettős szereplését kevesen várták. Az összeszokottságon kívül mellettük szól, hogy a nyugati csoport második helyezettjénél kevesebb gólt (84) eddig csak a listavezető New Jersey (81) kapott, ráadásul +/- mutatójuk is kimagasló.

Az LA Kings mindössze húszéves bekkje, Drew Doughty is szerephez juthat – talán a futó szezonban mutatott markáns előmenetele miatt. A rendkívül gyors játékos idén 40 találkozó alatt szerzett eggyel kevesebb pontot (26) mint tavaly 81 alatt (27), és védő létére már 9 gólnál jár. A kimaradók: az NHL-es védők pontlistáját vezető washingtoni Mike Green, a korábban stabil csapattagnak számító Ed Jovanovski és Jay Bouwmeester, illetve a korábbi nagyok közül az idén kevésbé meggyőző Sheldon Souray és Rob Blake.

A 25 éves Rick Nash a rutinos játékosok közé számít (MTI/EPA)

A 25 éves Rick Nash rutinos játékosnak számít (MTI/EPA)

Yzerman a csatárok között is inkább az összeszokottságra helyezte a hangsúlyt. Így a kanadaiak első sorát a liga legrettegettebb támadóhármasa, a Joe Thornton-Patrick Marleau-Dany Heatley Sharks-trió alkotja majd, míg a csere-center az a Patrice Bergeron lesz, aki korábban – a junior-vébén – remekül megértette magát az ötkarikás játékokon szintén újoncnak számító pittsburghi Sidney Crosbyval.

Akárcsak a védelemben, a támadásban is a neves veteránok és feltörekvő ifjak egyvelege lesz a kanadai csapat, hisz a 21 éves, védekezésben is kiváló Jonathan Toews illetve a 22 esztendős Crosby mellett az egyaránt 24 éves Bergeron-Ryan Getzlaf-Corey Perry-Mike Richards is szerephez jut, de két „rutinos róka”, Rick Nash (Columbus) és Eric Staal (Carolina) is a 25 évesek táborát erősítik.

Yzerman összeszokottságra törekvő válogatási elvei miatt a csatársorban is több csillag lehet csalódott: a rutinosok közül Marty St. Louis (Tampa), az „örökös kapitány” Shane Doan (Phoenix), a veterán Ryan Smyth (LA Kings) és a dallasi Brad Richards éppúgy mint a nemrég formába lendülő Vincent Lecavalier (Tampa) és Todd Bertuzzi (Detroit) illetve a sérülése után visszatérő Simon Gagne (Philadelphia).

A fiatal klasszisok közül az idei világbajnokságon villogó 19 éves Steve Stamkos (Tampa) valamint a liga egyik legjobb emberhátrányos „megoldása”, a pittsburghi Jordan Staal sem kap lehetőséget.

Hat NHL-es játékos a német és kettő a svájci keretben

Az olimpiára készülő német jégkorong-válogatott 23 fős keretében hat, míg a svájciakéban két olyan játékos kapott helyett, aki az észak-amerikai profi ligában (NHL) játszik. A németeknél meglepő, hogy két sztár – Jochen Hecht (Buffalo Sabres) és Cristoph Schubert (Atlanta Trashers) – is kimaradt.

olimpiai keretek

A kanadai keret
Kapusok:
Martin Brodeur (New Jersey Devils), Roberto Luongo (Vancouver Canucks), Marc-Andre Fleury (Pittsburgh Penguins)
Védők:
Scott Niedermayer (Anaheim Ducks), Chris Pronger (Philadelphia Flyers), Dan Boyle (San Jose Sharks), Drew Doughty (Los Angeles Kings), Duncan Keith (Chicago Blackhawks), Brent Seabrook (Chicago Blackhawks), Shea Weber (Nashville Predators)
Csatárok:
Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Jarome Iginla (Calgary Flames), Patrice Bergeron (Boston Bruins), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks), Dany Heatley (San Jose Sharks), Patrick Marleau (San Jose Sharks), Brenden Morrow (Dallas Stars), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Mike Richards (Philadelphia Flyers), Corey Perry (Anaheim Ducks), Eric Staal (Carolina Hurricanes), Joe Thornton (San Jose Sharks), Jonathan Toews (Chicago Blackhawks)

A német keret
Kapusok:
Dennis Endras (Augsburg), Thomas Greiss (San Jose Sharks), Dimitri Pa:tzold (Ingolstadt)
Védők:
Michael Bakos (Ingolstadt), Christian Ehrhoff (Vancouver Canucks), Jakub Ficenec (Ingolstadt), Jason Holland (Düsseldorf), Korbinian Holzer (Düsseldorf), Chris Schmidt (Mannheim), Dennis Seidenberg (Florida Panthers), Alexander Sulzer (Nashville Predators)
Csatárok:
Alexander Barta (Hamburg), Sven Felski (Berlin), Marcel Goc (Nashville Predators), Philip Gogulla (Portland Pirates), Thomas Greilinger (Ingolstadt), Manuel Klinge (Kassel), Marcel Müller (Köln), Travis Mulock (Berlin), Andre Rankel (Berlin), Marco Sturm (Boston Bruins), John Tripp (Hamburg), Michael Wolf (Iserlohn)

A svájci keret
Kapusok:
Martin Gerber (Atlant Mytischtschi), Jonas Hiller (Anaheim Ducks), Tobias Stephan (Servette)
Védők:
Goran Bezina (Servette), Severin Blindenbacher (Faerjestads BK), Rafael Diaz (Zug), Roman Josi (Bern), Luca Sbisa (Lethbridge), Mathias Seger (ZSC Lions), Mark Streit (New York Islanders), Yannick Weber (Hamilton)
Csatárok:
Andres Ambuehl (Hartford), Thomas Deruns (Servette), Hnat Domenichelli (Lugano), Sandy Jeannin (Fribourg), Thibaut Monnet (ZSC Lions), Thierry Paterlini (Rapperswil-Jona), Martin Pluess (Bern), Kevin Romy (Lugano), Ivo Ruthemann (Bern), Raffaele Sannitz (Lugano), Julien Sprunger (Fribourg), Roman Wick (Kloten)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik