Élet-Stílus

Storcz: nem erre számítottam

Elsimította a válogatotton belüli ellentéteket az új kajak-kenu kapitány, aki sikerként értékelte első évét. Storcz Botond nem örül, hogy lassan eltűnnek a négyes számok, az új számokra alaposan rákészülnek a jövőben.

Első évét töltötte idén a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányi posztján a háromszoros olimpiai bajnok volt kajakos, Storcz Botond, akit tavaly decemberben neveztek ki a 12 évig irányító Angyal Zoltán utódjának. Az Év szövetségi kapitánya-szavazáson harmadik helyen végzett fiatal szakember elárulta: nem volt nehezebb vagy könnyebb a debütáló esztendő, de mindenképpen másmilyen, mint amire számított.
“A sportoló pozíciójából teljesen más a világ, az ember csak magával van elfoglalva, de ez azt hiszem, természetes is. Én korábban ezt a szemléletet szoktam meg, most azonban a válogatott összteljesítményére kellett odafigyelnem, ez mindenképpen más hozzáállást követelt, ebbe bele kellett jönnöm” – fogalmazott az MTI érdeklődésére Storcz.

Az új kapitány több ponton is változtatott a korábbi esztendőkben megszokott menetrenden, reformokat vezetett be a válogatási rendszerben és újra kötelezővé tette a központi edzőtáborokat.

A nyári vébé hőse, a négyszer diadalmaskodó Kovács Katalin (MTI)

A nyári vébé hőse, a négyszer diadalmaskodó Kovács Katalin (MTI)

“A válogatási szisztéma nagy port nem vert fel, az esetleges problémákat meg lehetett beszélni az érintettekkel. Ami a legnagyobb gondot okozta, az a tavaszi szakági összetartások kérdése volt, de szerencsére rövid időn belül ezen a téren is elsimultak az ellentétek, s a végére mindenki együtt tudott dolgozni a másikkal” – értékelte az elmúlt év történéseit.

Az esztendő legemlékezetesebb, és számára legnagyobb örömet okozó eredményeként a női kajak négyes 500 m-es világbajnoki győzelmét említette Storcz (a csapat három év után tudta ismét legyőzni a nagy rivális németeket), ugyanakkor – ahogy fogalmazott – nagy csalódásban nem volt része. “Természetesen volt olyan teljesítmény is, amely elmaradt az előzetes várakozásoktól, de nagy tragédia azért nem történt” – mondta.

Idén nem csak a vízen, hanem a zöld asztal mellett is zajlottak az események a sportágban, megváltozott a világbajnoki program, és eldőlt, hogy a 2012-es londoni olimpián már nem lesznek 500 m-es férfi versenyek, helyettük viszont sprintszámokban küzdhetnek majd mindkét nem képviselői.

“A vb-műsor módosítása kapcsán a legnagyobb fájdalom számomra az, hogy lassan eltűnnek a négyes számok. Szerintem ez nem csak azért rossz, mert ezekben mi általában jól szerepeltünk, hanem azért is, mert ez a sportág sorvadásához vezet, szűkülnek a versenyzők lehetőségei. Az 5000 méter nekünk jó lehet, és a női kenu megjelenésével is foglalkoznunk kell, minél hamarabb ráfekszünk erre a számra, annál nagyobb az esélyünk a jó eredményekre, hiszen ez a szakág még gyerekcipőben jár” – értékelte a vb-számok változását Storcz, aki az ötkarikás műsor módosításával kapcsolatban annyit jegyzett meg: a nőknél Magyarország nyert, a férfiaknál viszont kajakban és kenuban is vesztett.

Storcz Botond vezetésével az Eb-n hat arany-, kilenc ezüst- és két bronzérmet, a vb-n pedig hat arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert idén a magyar válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik