Élet-Stílus

Messi – és utána a többiek

A csatárok közt csak a második hely volt kiadó, idén Messihez senkit sem lehetett mérni. Csatártoplista 2009-ben, a focitipp szerint.

1. Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Minden idők legmagabiztosabb aranylabda-győzelme után vajon lehetne más az első számú csatárunk, mint Lionel Messi? A Barcelona szélsője a futball kvintesszenciáját nyújtja, nem csodálkoznánk, ha húsz év múlva az Isteni Diego mellett a “mágikus Lionelről” is áhítattal beszélnének Argentínában.

Tarolt az idei díjkiosztókon (MTI/EPA)

Tarolt az idei díjkiosztókon (MTI/EPA)

2. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Barcelona)
A svéd-bosnyák kvalitásairól mindent elárul, hogy egy ligával odébb is ugyanúgy lövöldözi a gólokat. Gólkirályként hagyta ott az Intert, és második helyen áll a spanyol bombázók között. Egyelőre Villa mögött, de valami azt súgja, Ibrahimovic Spanyolországban is király lesz.

3. Edin Dzeko (bosnyák) és Grafite (brazil, Wolfsburg)
Ketten együtt 54 gólt szereztek a Wolfsburg előző idénye során, minden idők legeredményesebb Bundesliga-csatárkettősét alkotva. S bár Grafite egyszer öt Bayern-védő kicselezése után szerzett gólt sarokkal, a kettős ereje a nyers egyszerűségben rejlik. A bosnyák és a brazil nem bonyolítja a dolgokat, csak rúgja a gólokat.

Bajnoki címre vezették a Wolfsburgot (firo)

Bajnoki címre vezették a Wolfsburgot (firo)

4. Fernando Torres (spanyol, Liverpool)
Tovább folytatta Anglia meghódítását Fernando Torres. A Liverpool csatára tavasszal zsinórban nyolc bajnokin talált be az Anfield Roadon, beállítva egy klubrekordot; majd 24 góljával ő lett minden idők leggólerősebb Premier League-debütánsa az idegenlégiósok között. Aztán megsérült, a Pool pedig a középszerűségbe süllyedt.

5. Francesco Totti (olasz, Roma)
Hol a bokája fáj, hol a térde, sprintekre már alig vállalkozik, és a cseleitől sem rettegnek úgy a bekkek, mint egykor. Ő Francesco Totti, aki még így is rúgott 20 gólt az idei szezonban – 18 meccsen. Ilyen mutatók mellett lehetetlen lett volna kihagyni őt a toplistáról.

Akik kimaradtak
A brazil Pato jobb, egyre jobb. A Milan szurkolói számára pedig az a jó hírünk, hogy Pato még ennél is jobb lesz. Cristiano Ronaldo nem tudta megismételni tavalyi szárnyalását, de egészségesen nem voltak ellenfelei. Fáj a szívünk David Villáért, a csatár 2009-ben (klub- és válogatott meccseken) 43 gólt szerzett. Didier Drogba is belehúzott, de nem eléggé, idén 37 gól sem volt elég a toplistához.

Az összeállítást partnerünk, a Focitipp.hu készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik