Élet-Stílus

C. Ronaldo jobb mint Messi?

Bár idén Lionel Messi mindent vitt, a madridi Marca szerint az év végi szavazásokon és a Bajnokok Ligája döntőjében is mögötte végző Cristiano Ronaldo a sokoldalúbb futballista.

A Real Madridddal szoros kapcsolatokat ápoló sportlap tíz kvalitás terén hasonlította össze a Real és a Barcelona klasszisát, és az elemzés eredménye a portugál döntő, 88-81-es fölényét mutatja – Ronaldo hat kategóriában is megelőzte Messit, aki az újság szerint csupán összjátékban és cselezési képességben jár a tavalyi aranylabdás előtt.

A lap mindenre kiterjedő elemzése ugyanakkor elég részrehajló, hisz amíg a fizikumot és a fejjátékot tekintve a magasabb és erősebb felépítésű európai objektíve jobb, a vezérszellem, vagy a gyorsaság „végeredménye” is szubjektív – utóbbinál a Marca hozzá is teszi, hogy Messi a tizenhatoson belül fürgébb, és irányváltásai veszélyesebbek.

A szurkolók jelenleg is nyitott szavazásán egyelőre megcáfolt – az olvasók közel 64 ezer voks után 51-49 arányban Messit látják sokoldalúbbnak – lap ugyanakkor arról szemérmesen hallgat, hogy a két klasszis közül a frissen koronázott barcelonai a lényegesen hatékonyabb.

Ronaldo és Messi pacsija a római BL-döntőben: idén az argentin mindent vitt (MTI)

Ronaldo és Messi pacsija a római BL-döntőben: idén az argentin mindent vitt (MTI)

A pöttöm argentin a bajnokikon (122 meccs/63 gól – szemben a portugál 229/94 sorával) és az európai porondon (40/19 illetve 62/22) is lényegesen eredményesebb mutatókkal rendelkezik mint a madridiak új szerzeménye, míg a nemzeti csapatban Ronaldo (68/22, 32.3 százalék) nem sokkal előzi meg (41/13, 31.7%).

A két játékos összevetését a szülők közötti különbséghez „mintha egy anya és egy apa között kellene dönteni” – hasonlító lap Messi legnagyobb hiányosságának az argentin mezben mutatott teljesítményét tartja, megemlítve, hogy a rendre vezérszerepre törő portugálnak az alkalmazkodóképessége is fejlettebb, hisz „Manchesterben, Madridban és a portugál válogatottban is képes a maximumot nyújtani.”

Marca – Ronaldo vagy messi

Összjáték: Cristiano Ronaldo-Messi 7-8
Technika: Cristiano Ronaldo-Messi 9-9
Fizikum: Cristiano Ronaldo-Messi 10-7
Gyorsaság: Cristiano Ronaldo-Messi 9-8
Cselezés: Cristiano Ronaldo-Messi 8-10
Lövések: Cristiano Ronaldo-Messi 9-8
Passzok: Cristiano Ronaldo-Messi 9-9
Fejjáték: Cristiano Ronaldo-Messi 9-8
Vezérszellem: Cristiano Ronaldo-Messi 9-7
Szabadrúgások, büntetők: Cristiano Ronaldo-Messi 9-7
Összesen: Cristiano Ronaldo-Messi 88-81

Ajánlott videó

Olvasói sztorik