Élet-Stílus

Ronaldo: büszke vagyok a Puskás-díjra

Cristiano Ronaldo madridi labdarúgóként különösen büszke arra, hogy elsőként ő nyerte el a legszebb gólért járó Puskás-díjat. A legenda özvegye meghatódott.

„A Real Madrid futballistájaként ez még nagyobb elismerés. Nap mint nap látom Puskás képeit és ereklyéit a klubban, már csak ezért is csodálatos érzés, hogy először én nyertem el a róla elnevezett díjat” – mondta a hétfői ünnepség után a portugál támadó, aki még a Manchester United színeiben tavasszal, az FC Porto elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben szerzett, 30 méteres bombagóljával érdemelte ki az elismerést.

A portugál sztár Puskás Ferenc özvegyétől és George Weah korábbi aranylabdás labdarúgótól vehette át a mostantól minden évben kiosztásra váró Puskás-díjat.
„Igazán felemelő érzés volt ezt átélni, és annak különösen örülök, hogy a Real játékosa kapta meg először a díjat” – mondta meghatottan Puskás Ferencné az MTI-nek.

A Puskás-díj 10 jelöltje

Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embere pedig így vélekedett a díjról: „Az év legszebb góljáért járó elismerés Puskás Ferenc nevét viseli, aki ugyan elment közülünk, de mégis mindenki ismeri, mert klasszis tudása és számos nagyszerű gólja mellett az ő személyisége, embersége példát mutat a fiatalságnak”.

Fernando Torres, a Liverpool játékosa, aki szintén jelölt volt a díjra, úgy vélekedett, nagyszerű törekvés a FIFA részéről, hogy korábbi világklasszis játékos emlékét így kívánja ápolni. A spanyol csatár elismerte: a győztes gól valóban nagyon szép volt.

A legszebb gólt a FIFA honlapjának látogatói szavazták meg a szaktekintélyek által összeállított tízes listából. Az Aranycsapat kapitányáról elnevezett elismerésre pályázó gólnak – illetve szerzőjének – több kritériumnak kellett megfelelnie, fontos szempont volt, hogy az adott gól kiemelt mérkőzésen szülessen, s ne csak szép, értékes is legyen.

A jövőhöz adhat hitet a Puskás-díj

Bajnai Gordon kormányfő: „Ez üzenet Magyarországnak, hogy ne a múlton keseregjünk, hanem ebből merítsünk erőt a jövőhöz. Erről szól az U20-as válogatott világbajnoki bronzérme és az OLLÉ-program is, hogy ha hosszú idő után is, de ismét sikeres legyen a magyar futball. Ehhez Puskás személyisége adhat hitet.”

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke: „A magyar futball jelene nem káprázatos, de éppen Puskás Ferenc hagyatékával felül lehet emelkedni, azaz nem a múltba fordulást, hanem a jövő építését kell, hogy jelentse Magyarország számára. Puskás Ferenc visszavonhatatlanul a futball-világörökség része lett a róla elnevezett díjjal, s örökké hordozni fogja Magyarország futballjának nagyszerűségét. Nekünk magyaroknak pedig példát mutatott, hogy a nehézségek ellenére akár az egész világnál jobbak lehetünk.”

A szavazás végeredménye:
1. Cristiano Ronaldo (FC Porto-MU 0-1, BL) 17,68%
2. Andres Iniesta (Chelsea-Barcelona 1-1, BL) 15,64%
3. Grafite (Wolfsburg-Bayern München 5-1, bajnokság) 13,39%
4. Eliran Atar (Bnei Yehoda-Maccabi Netanya 1-1, bajnokság) 13,36%
5. Fernando Torres (Liverpool-Blackburn 4-0, bajnokság) 9,44%
6. Nilmar (Corinthians-Internacional 0-1, bajnokság) 8.71%
7. Michael Essien (Chelsea-Barcelona 1-1, BL) 7,85%
8. Luis Angel Landin (Morelia-Cruz Azul 1-1, bajnokság) 7.30%
9. Emmanuel Adebayor (Villarreal-Arsenal 1-1, BL) 4,04%
10. Katlego Mphela (Spanyolország-Dél-Afrika 3-2, KK) 2,59%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik