Élet-Stílus

Gera csapata a címvédővel találkozik

A Gera Zoltán együttese, a Fulham a címvédő ukrán Sahtar együttesével találkozik az Európa Liga legjobb 32 csapata között. A magyarok együttesei felemás sorsoláson vannak túl.

A kontinentális szövetség (UEFA) nyoni székházában pénteken lebonyolított sorsoláson az is kiderült, hogy Juhász Roland klubja, az Anderlecht a spanyol Athletic Bilbaóval találkozik.

A baszkok kiismerhetetlen csapatot alkotnak. A hatgólos Lloorente volt a csoportkör legeredményesebb támadója, ám a Werder elleni kettős vereség (1-3, 0-3) némileg beárnyékolja a bajnokságban kiegyensúlyozottabb bilbaóiak teljesítményét.

Dárdai Pál Herthája a portugál Benficával csap össze a legjobb 16 közé jutásért. A közelmúltban bukdácsoló lisszaboni nagyágyú okosan erősített a nyáron, s elsősorban dél-amerikai kontingensének köszönhetően az angol Evertont könnyedén kényszerítette térdre (5-0, 2-0).

A portugálok minden csapatrészben legalább két klasszissal rendelkeznek, a védelmet a brazil Luisao igazgatja, a középpályán a spanyol Javi Garcia, az uruguayi Maxi Pereira és az argentin Pablo Aimar diktálja a tempót, míg elől a paraguayi Oscar Cardozo, az argentin Javier Saviola és Angel di Maria, illetve a portugál válogatott Nuno Gomes is bevethető – aligha a berliniek a párharc esélyesei.

Az Aimar (balról) irányította Benfica az Evertont is alaposan megleckéztette (MTI/EPA)

Az Aimar (balról) irányította Benfica az Evertont is alaposan megleckéztette (MTI/EPA)

Dzsudzsák Balázs gárdája, a PSV Eindhoven a német Hamburggal meccsel. Kiegyenlített lehet az összecsapás. Az észak-németek ősz elején kirobbanó formában játszottak, de azóta némileg visszaestek, míg a hollandok egyenletes teljesítményt nyújtottak.

Az U20-as világbajnoki bronzérmes Futács Márkót is soraiban tudó Werder Bremen a holland Twentével találkozik – a második holland-német duónak inkább a brémaiaknak áll a zászló. Bár a Twente az élen áll az Eredivisie-ben, a játékosállomány erőssége és a kupatapasztalat is inkább a németek felé billenti a mérleget.

A Bajnokok Ligájában a Debrecen csoportjából kiesett FC Liverpool a szintén a BL-ből búcsúzott román Unirea Urzicenivel csap össze, azaz Rafa Benítez együttese viszonylag könnyebb ellenfelet kapott.

A forduló „csúcskategóriása” természetesen az 1996-os BL-döntő két szereplőjének találkozója, az Ajax-Juventus lesz. Bár decemberben az amszterdamiak és a torinóiak sem mutattak toronymagas formát, a két keret erőssége megkérdőjelezhetetlen, igaz, az olaszoké jobb.

európa liga, a 32 között

Rubin Kazany (orosz)-Hapoel Tel Aviv (izraeli)
Athletic Bilbao (spanyol)-RSC Anderlecht (belga)
FC Köbenhavn (dán)-Olympique Marseille (francia)
Panatinaikosz (görög)-AS Roma (olasz)
Atlético Madrid (spanyol)-Galatasaray (török)
Ajax Amszterdam (holland)-Juventus (olasz)
FC Bruges (belga)-Valencia (spanyol)
Fulham (angol)-Sahtar Donyeck (ukrán)
FC Liverpool (angol)-Unirea Urziceni (román)
Hamburger SV (német)-PSV Eindhoven (holland)
Villarreal (spanyol)-VfL Wolfsburg (német)
Standard Liege (belga)-Salzburg (osztrák)
Twente (holland)-Werder Bremen (német)
Lille (francia)-Fenerbahce (török)
Everton (angol)-Sporting Lisboa (portugál)
Hertha BSC (német)-Benfica (portugál)

A nyolcaddöntők párosítása:
Hamburg/Eindhoven-Bilbao/Anderlecht
Kazany/Hapoel-Villarreal/Wolfsburg
Atlético/Galatasaray-Everton/Sporting
Hertha/Benfica-Köbenhavn/Marseille
Panatinaikosz/ Roma-Standard Liége/Salzburg
Lille/Fenerbahce-Liverpool/Urziceni
Ajax/Juventus-Fulham/Sahtar
Bruges/Valencia-Twente/Werder

Az első mérkőzésekre február 18-án, míg a visszavágókra február 25-én kerül sor. Pénteken előre kisorsolták a nyolcaddöntős párosításokat is, ebben a szakaszban az első találkozókat március 11-én, a második meccseket március 18-án rendezik. A döntőre május 12-én, Hamburgban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik