Élet-Stílus

Megmenekülhet Koppenhága

Örömhírként könyvelte el minden résztvevő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentését, miszerint készek létrehozni egy 100 milliárd dolláros pénzügyi alapot a fejlődő országok klímavédelmi költségeinek finanszírozására.

A mai és a tegnapi napon is majdnem egész nap havazott – mondta az FN.hu-nak a WWF Magyarország Koppenhágában lévő munkatársa Benkő Dániel. Az utcákon talán emiatt is nyugalom van, most mindenki a konferencián történtekre figyel. Volt is mire, hiszen tegnap „holtpontra jutott” az egész klímacsúcs hivatalos szakasza.

A reggeli sajtóhírek még arról szóltak, hogy a dán kormány már nem lát esélyt egy átfogó éghajlatvédelmi megállapodás elérésére, és most már csak arra törekszik, hogy a felek tető alá hozzanak egy zárónyilatkozatot. Ugyanakkor csütörtökön kora délután arról lehetett hallani, hogy a konferencia új lendületet vett, amikor a delegációk két munkacsoportot alakítottak. Az egyik a Kiotói Jegyzőkönyv alapján dolgozik egy megállapodás-tervezet szövegezésén, a másik pedig egy olyan egyezmény összeállítására törekszik, amely az Egyesült Államokra és a fejlődő országokra vonatkozik. “Még mindig hiszek abban, hogy sikerrel zárulhat a konferencia” – mondta Yvo de Boer csütörtökön délután. “A következő 24 óra lesz a döntő” – hangsúlyozta az ENSZ klímavédelmi főfelelőse.A konferencia sikerességéhez mindenképpen Kína és Amerika megállapodása szükséges. Mégpedig arról, az említett 100 milliárdos alapról, amelyet az USA hozna létre. A kérdés, hogy a létrehozandó pénzügyi alap, hogyan legyen transzparens minden szereplője által. Nincs egyetértés mindezek mellett a fejlődő országoknak biztosítandó klímavédelmi támogatás mértékéről, és nem állapodtak meg a konferencián arról, hogy az ipari államok milyen mértékben fogják vissza üvegházgáz-kibocsátásukat, továbbá nem világos, hogy miként kellene monitorozni, nyilván tartani a fejlődő országokban a kibocsátás alakulását – emelik ki a koppenhágai beszámolók.

Egyre erősebb tehát a kompromisszumos igény, amelyet Obama érkezése hozhat el, ugyanis a rengeteg kis ország részvételével zajló konferencia óhatatlanul is egyre inkább az általuk felhozott különféle követelésekről szól – mondta el az FN.hu-nak Benkő Dániel a WWF magyarországi munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik