Élet-Stílus

Kevés új lakás épül

Jövőre az ideihez képest is felére esik vissza a lakásépítés, így 2011-ben hiány lehet új lakásokból - állítja az Otthon Centrum az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A lakásvásárlási hajlandóság erősödését a jövő év második felére várják a piacon. Januártól 4 millió forint felett 6 százalékról 4 százalékra csökken a lakások illetéke, és az októbertől bevezetett – igaz szűk körű – támogatott hitelkonstrukció hatása is ekkortól lesz érzékelhető. A választások viszont kivárásra késztethetik a vevőket, ezért valószínűsíti az Otthon Centrum a vásárlások növekedését 2010 második félévére.

A másik feltételezés az, hogy az ideihez képest is felére – jóval 20 ezer alá – esik jövőre az új lakások száma. A kialakuló hiány, akár már jövőre jelentkezhet a jó környéken lévő, keresett lakások piacán, de generálisan 2011-ben jelentkezik a hiány.

Az idei lakáspiacot úgy jellemzi a közlemény, hogy Budapesten a tavalyi forgalom egyharmadával, vidéken több mint a felével esett az eladott lakások száma. A paneles piacon az első félévben 2,3 százalék, míg a másodikban 9,5 százalék volt az árcsökkenés. A tégla házaknál az első félévben még 13,9 százalékos áremelkedést mértek, de az év második felében ekkora volt az áresés.

Miután az idén nehéz volt lakáshitelhez jutni, azok is bérletre kényszerültek, akiknek már meg volt a vásárláshoz szükséges önerejük. Ennek ellenére a bérleti piacon annyira megnőtt a kínálat, hogy a bérleti díjak 10-15 százalékkal is csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik