Élet-Stílus

UEFA-dicséret az MLSZ-nek bundaügyben

Gratulált a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) a bundabotránnyal kapcsolatos gyors intézkedéseiért az európai szövetség (UEFA) főtitkára, Gianni Infantino. A szövetségnek közel negyedmilliárdos adótartozása van.

Az UEFA a november 25-én Nyonban tartott konzultáción részletes tájékoztatást kért az érintett szövetségektől, s az MLSZ – az MTI-hez eljuttatott – levelének tartalma szerint a magyar lépéseket illetően elégedettségének adott hangot az olasz sportdiplomata.
“Örömmel látjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a fogadási botránnyal kapcsolatosan tapasztalható mulasztások és a korrupció elleni harcban tesz a szövetség” – írta Bordás György MLSZ-főtitkárnak címzett levelében Infantino. “Szeretnénk gratulálni, hogy ennyire gyors lépések születtek ebben a kényes ügyben. Másfelől felhívnánk a figyelmet, továbbra is ébernek kell lennünk, hiszen további erőfeszítésekre van még szükség, hogy a futball érdekében sikeresen vessünk gátat a labdarúgásnak rendkívüli mértékben ártó cselekedeteknek”.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke a december 8-i ülésen bírálta az MLSZ-t és az illetékes minisztériumokat, amelyek szerinte lassan reagáltak a kirobbant botrányra. Kisteleki István MLSZ-elnök az ülésen visszautasította a bírálatot.

Egy hónapja a németországi bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország – köztük Magyarország is – érintett a legújabb futballbotrányban. A botrány felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik az európai sportági szövetség (UEFA), amely saját vizsgálatot is folytat. Ennek egyes részleteit ismertetve három hete közölte: az előzetesen gyanúsnak talált több mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót – többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként. Magyarországon időközben kiderült, hogy utánpótlás-válogatottak mérkőzéseit is megpróbálták vesztegetéssel befolyásolni.

negyedmilliárdos adótartozás

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége – a legutóbbi közgyűlésen hozott döntés és a most elkészült független szakértői jelentés alapján – szerdai ülésén tárgyal arról a csaknem negyedmilliárd forintos APEH-tartozásról, amely a 2002-2005 közötti időszakban halmozódott fel. A grémium várhatóan ezzel kapcsolatban határozatot is hoz az akkori vezetés tagjainak – Bozóky Imre elnök, Berzi Sándor főtitkár, Puhl Sándor alelnök és Lothar Matthäus szövetségi kapitány – személyes felelősségéről.

A szövetség szerint az adóhatóság a múlt héten 120 millió forintot emelt le inkasszóval az MLSZ számlájáról, egy másik, több mint 100 milliós tételt pedig folyamatosan, részletekben törleszt az MLSZ. Ugyanakkor a szervezet gazdasági irányítói úgy vélik, bár a korábbi vezetők súlyos veszteségeket okoztak, ez nem rendíti meg az MLSZ gazdálkodását, köszönhetően az előzetesen képzett tartaléknak, így a 2009-es év kimagaslóan jó pénzügyi mérleggel zárulhat.

Az ülésen napirenden lesz a válogatottak szakvezetőinek, így Erwin Koemannak és Egervári Sándornak (U20) a beszámolója is, továbbá több javaslat és döntés várható a nemzetközi fogadási botrányról, illetve szó lesz a szövetség jövő évi költségvetéséről, és a versenynaptár tervezetéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik