Élet-Stílus

Úszás: vége a rongyos forradalomnak

Kiss László már alig várja, hogy jövőre ismét hagyományos dresszekben mérjék össze erejüket a világ legjobbjai, Cseh Lászlóék is nyűgnek érezték a dresszmizériát. Egerszegi Krisztina 18 éves világcsúcsa tovább élhet.

Előzetesen 3-4 aranyérmet várt a vasárnap véget ért rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a szövetségi kapitány, aki az FN.hu-nak értékelte a csapat szereplését. „Elégedett vagyok, hiszen mind a három aranyérmesünk világcsúcsot úszott. A többi érmesünk is remekül teljesített, sokat elmond a csapat teljesítményéről, hogy 5 Európa-csúcsot, 31 felnőtt országos, és 34 korosztályos magyar csúcsot állítottak fel.”
A szakvezető szerint még fényesebb lehetett volna az éremkollekció, ha az Amerikában tanuló Hosszú Katinka, s a betegsége miatt itthon maradni kényszerült Kis Gergő is elutazik a török városba.

A sportvezető lapunk kérdésére elárulta: kifejezetten örül, hogy jövőre betiltják a szuperdresszeket, és ezzel együtt feltehetően törlik az elmúlt két év világcsúcsait. „A nemzetközi szövetség még nem hozta meg a végleges döntését, de nagyon úgy tűnik, hogy a következő kongresszuson elfogadják az amerikai javaslatot, amely szerint a 2007. december 31. utáni, új dresszekben elért időket törlik. Az elmúlt két év rekordjai, a világ legjobb eredményei néven kerülnek majd be a történelemkönyvekbe, de a világcsúcsok terén feltehetően visszaáll a 2007-es állapot.”

„Külön öröm lenne ez számomra, hiszen ez egyben azt is jelentené, hogy Egerszegi Krisztina 200 háton 1991-ben elért fantasztikus rekordja tovább élne” – nyilatkozta a kapitány.

Kiss László nem számít arra, hogy a hagyományos ruhák miatt visszaesne az úszás iránti érdeklődés. „Rohamos tempóban fejlődik a sportágunk, világszerte óriási a népszerűsége, a nyári római világbajnokságon 202 ország képviseltette magát. Biztos vagyok abban, hogy a londoni olimpián már a szuperdresszes időknél is gyorsabbak lesznek az élmenők” – így a kapitány.

Cseh László edzője, Turi György is megkönnyebbült, hogy jövőre már nem kell a dresszekkel vesződniük. „Lacinak kifinomult izomzata van, neki elsősorban pillangón és háton okozott problémát a túl szűk ruha. Gyorson és mellen kétségkívül komoly előnyt jelentettek, ezért is kellett gyakorlatilag ráparancsolnom, hogy használja az egésztestes ruhát, mert ekkora előnyt nem adhattunk a riválisoknak” – mondta Turi az FN.hu-nak.

A mesteredző úgy véli, hogy Lacinak, mint technikás úszónak könnyebb dolga lesz a hagyományos ruhában, és még számos világversenyen bizonyíthatja páratlan tehetségét.

gyurta dániel az eb sztárja

A törökországi Eb-n helytállt Kiss-csapatból a szakmain kívül anyagi elismerésben is részesült a három legkiválóbban teljesítő magyar, aki bekerült az egyéni díjazottak közé. A FINA, a nemzetközi szövetség ponttáblázata alapján a legjobb időeredményt elért hét férfi- és hét női versenyző összesen 35 ezer euróval gazdagodott. Gyurta Dániel az Eb-aranyat hozó 2:00.67 perces világrekordjával az isztambuli kontinensviadal legjobb produkcióját nyújtva elvitte az 5 ezer eurós fődíjat. Cseh László a 3:57.27 perccel megnyert 400 m-es vegyesért – mint a férfisorrend harmadikja – 2000, Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen 2:04.64-es világcsúccsal kiérdemelt diadaláért pedig 1500 eurós jutalomra jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik