Élet-Stílus

Szabályváltozás a Forma-1-ben

Jövőre 25 pontot kap a győztes a Forma-1-es futamokon. A vonatkozó szabály megreformálása mellett a versenyprogramot is véglegesítették.

A következő szezontól már nem tíz, hanem 25 pontot kap a futamgyőztes – döntött a kérdésben pénteken a nemzetközi szövetség (FIA) Monacóban ülésező világtanácsa.

A módosítási tervezetet az autós gyorsasági világbajnokságot irányító Bernie Ecclestone vezette Forma-1-es bizottság terjesztette be a FIA-nak – a változtatást az indokolta, hogy jövőre már 13 csapat, illetve 26 versenyző vesz majd részt a futamokon.

A korábbi, 2003 óta érvényben lévő szabályok szerint 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1-es leosztásban osztottak pontokat, az új szezonban azonban már 25 egységgel gazdagodik az, akit elsőként intenek le a kockás zászlóval, a második 20 pontot, a harmadik 15-öt, majd a sorrendben következők 10-et, 8-at, 6-ot, 5-öt, 3-at, 2-t és 1-et kapnak.

A pontrendszer megreformálása mellett a jövő évi programot is véglegesítették: az első állomás a Bahreini Nagydíj (március 14.) lesz, majd az Abu-Dzabi Nagydíjjal, november 14-én zárul a szezon. A magyar versenyre augusztus első napján kerül majd sor.

Pilótakeringő

Az egyik újonc Forma-1-es csapatban kap vezetőülést a brazil Lucas Di Grassi, aki az elmúlt két évben a Renault tesztpilótája volt. Az viszont egyelőre titok, hogy a négy új istálló közül melyikben szerepel majd. A hivatalos bejelentésre várhatóan jövő kedden kerül sor. A helyi média szerint Di Grassi a Virgin Racing versenyzője lesz.

Jarno Trulli minden bizonnyal a Lotusnál folytatja. Tony Fernandes csapatfőnök szombaton annyit közölt: hétfőn jelenti be, ki lesz a jövő évi világbajnokságon újonc malajziai istálló két pilótája, ám azt megerősítette, hogy a négyes jelöltlistán az olasz az első helyet foglalja el. A veterán, 36 éves olasz versenyző az idén még a Toyotát vezette, ám a japán óriáscég bejelentette, hogy kiszáll a száguldó cirkuszból.

Schumi nem lesz a Mercedes pilótája, a márka ugyanis cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint jövőre pilótaként alkalmazná a hétszeres vb-első Michael Schumachert. A Brawn GP-ből alakult istálló szombaton spekulációnak minősítette a Focus magazin hírét, hogy a német sztár 2010-ben 3,5 millió eurós fizetésért ott versenyezne.

A jövő évi program:
Bahreini Nagydíj, március 14.
Ausztrál Nagydíj, március 28.
Maláj Nagydíj, április 4.
Kínai Nagydíj, április 18.
Spanyol Nagydíj, május 9.
Monacói Nagydíj, május 26.
Török Nagydíj, május 30.
Kanadai Nagydíj, június 13.
Európa Nagydíj (Valencia), június 27.
Brit Nagydíj, július 11.
Német Nagydíj, július 25.
Magyar Nagydíj, augusztus 1.
Belga Nagydíj, augusztus 29.
Olasz Nagydíj, szeptember 12.
Szingapúri Nagydíj, szeptember 26.
Japán Nagydíj, október 10.
Koreai Nagydíj, október 24.
Brazil Nagydíj, november 7.
Abu-Dzabi Nagydíj, november 14.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik