Élet-Stílus

Havazásra készüljünk a hétvégén!

Havazás várható a hétvégén a meteorológiai szolgálat szerint, ezért az autósoknak készülniük kell a téli közlekedés veszélyeire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton napközben az ország déli, délnyugati részén időnkénti havazás, hószállingózás valószínű. Vasárnap eleinte főként nyugaton és délen lehet zápor, hózápor, majd az keddig egyre többfelé várható havazás.

Dobson Tibor, a tűzoltószövetség szóvivője elmondta: ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot.

A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen.Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható – mondta.

A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében – közölte Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik