Élet-Stílus

Cseh László: világcsúcs és aranyérem

Cseh László világcsúccsal nyert 400 vegyesen a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Verrasztó Dávid és Gyurta Dániel ezüstérmes lett.

Cseh László szenzációs teljesítménnyel feledtette a csütörtöki kudarcát – 200 vegyesen hetedik lett -, és végig vezetve úgy lett aranyérmes 400-on, hogy 3:57.27-re javította az általa tartott világrekordot. Ráadásul kettős magyar siker született ebben a számban, lévén Verrasztó Dávid hatalmas egyéni csúccsal (4:00.10) ezüstérmesként zárt.

Gyurta Dániel is a dobogó második fokára állhatott fel a 100 mell döntőjét követően. A Jövő SC kiválósága újdonsült Európa-rekorderként (56.79) vágott neki a táv döntőjének, és bár ezúttal is javított élete legjobb idején, az 56.72 az ezüsthöz volt elegendő, mivel holland vetélytársa, Robin van Aggele nálánál is gyorsabbnak bizonyult (56.29).

GALÉRIA

GALÉRIA

Kapás Boglárka a kilencedik lett 800 méteres női gyorsúszásban. Az alig 16 esztendős magyar lány az úgynevezett gyors futamban indult, ahol 8:29.21 perccel a nyolcadikként ért célba, ám mivel a délelőtti lassú futamból egy vetélytársnője jobb eredményt ért el, az idei országos bajnok egy pozícióval hátrébb, a kilencedikre csúszott az összesítésben.

Döntés szombaton

Az európai úszószövetség (LEN) vezérkara szombaton határoz arról, hogy maradhat-e a házigazdája Budapest a jövő nyári Eb-nek, miután a Magyar Televízió visszavonta a a közvetítésre vonatkozó garanciáját, ami pedig a pályázat alapfeltétele volt.

Gyárfás Tamás, a magyar szövetség (MÚSZ) első embere, a LEN alelnöke bizakodó a döntést megelőzően. „Bízom benne, hogy a Büro elfogadja érvelésemet, de ettől még otthon meg kell oldani a tévéközvetítéssel kapcsolatos gondokat” – mondta.

Takács Krisztián újabb magyar rekorddal (47.36) jutott be 50 gyors döntőjébe. Hozzá hasonlóan Dara Eszter javított a délelőtti magyar csúcsán, miután 26.19 másodperc alatt tudva le az 50 méter pillangót, ám ez is csak a 15. helyet jelentette számára az összesítésben. A szám másik magyarja, Bordás Beatrix sem tudott továbbkerülni az elődöntőből: 26.39-cel 18. lett.

Verrasztó Evelyn 100 vegyesen folytatta és zárta is le a pénteki csúcstermelést: a 2008-as Eb-ezüstérmes futamgyőzelmet aratva 58.61 másodpercre módosította saját országos rekordját, ami egyben Európa-bajnoki csúcs is. A 200 vegyes isztambuli Európa-bajnoka az első helyen jutott be a rövidebbik táv szombati döntőjébe. Ugyanez nem sikerült Jakabos Zsuzsannának, aki 1:01.01 perccel összesítésben a 16. lett.

Eredmények

Nyilatkozatok

Cseh László:
„Most mondjam azt, hogy sikerült a szám környékére tapasztanom a medencében lévő egyetlen hajszálat? Komolyan mondom, azon voltam, hogy vagy lenyelem, vagy megállok és leveszem… Aztán háton szerencsére elment. Jól ment az úszás, valami ilyesmit terveztem tegnapra is, csak… Na mindegy, ha ugyanebben az egésztestes dresszben úszom, szerintem nem lett volna gond, de most már mindegy. Hogy miért nem ezt vettem fel? Rossz napom volt… Ma rendben volt minden, és legalább sikerült megmutatni, hogy még mindig nem felejtettem el úszni – és nyerni.”

Verrasztó Dávid:
„Jó volt, végre sikerült érmet nyernem, aminek tényleg nagyon örülök.”

Gyurta Dániel:
„Számomra az az elsődleges, hogy megint sikerült megjavítanom az egyéni legjobbamat. Én elsősorban a kétszázra koncentrálok, az viszont örömmel tölt el, hogy immáron százon is képes vagyok érmet szerezni. A mai versenyben sem találok semmi kivetnivalót, úgy érzem, jól ment az úszás, a sport ilyen, a jobbnak gratulálni kell, nekem pedig elégedettnek kell lennem a saját teljesítményemmel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik