Élet-Stílus

Zöldellő technikák

A húzóerővel rendelkező óriásvállalatok érdemeik között említik, hogy technológiájukban, fejlesztési és gyártási folyamataikban környezettudatos megoldásokat alkalmaznak.

Egy 10 tonnás teherautó rakterébe közel 2000 átlagos méretű, informatikai eszközöket tartalmazó dobozt lehet bepakolni. Ha a dobozok méretéből sikerül legalább 3-4 centimétert minden oldalról lefaragni, akkor még 300 darabbal lehet kitölteni az egyébként üresen maradt helyet. Ha kiszámoljuk, hány körrel kell kevesebbet fordulnia a kamionnak, vagy mennyi hulladék képződik a pazarló felhasználás során, akkor rájövünk, hogy a „zöldben gondolkodás” és a költséghatékonyság kéz a kézben jár. Sokan azt hiszik, hogy a környezetvédelem abból áll, hogy ne szennyezzük a környezetet, pedig a környezettudatos viselkedés azt is jelenti, hogy csak annyit használok, amennyire feltétlenül szükség van.

Zöldellő technikák 1

Zöld az adu
A környezettudatos szemléletmód megváltoztatja a korábbi viselkedési és kényelmi szokásokat is. Bedő Norbert, a videokonferencia-megoldásokat szolgáltató Tandberg magyarországi képviselője szerint a videokonferencia-megoldások segítségével az üzleti utazások 20 százalékát lehet kiváltani, így évente 22 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól óvhatjuk meg a légkört. Nem beszélve arról, hogy nem kell minden apró-cseprő probléma miatt ide-oda utazgatni a világban, amely egyrészről segíti a hatékonyságot, másrészről nem mellékesen oda lehet figyelni a munka-magánélet egyensúlyára is. A virtuális tárgyalásra kialakított videokonferencia-termek HD-kép- és cd-hang-minőségben produkálják azt az élményt, hogy a világ bármelyik szegletében ülő munkatársunktól a tárgyalóasztal másik oldaláról kapjuk meg a szükséges információkat.

A PC-mentes irodai környezet kialakítása is rendhagyó megoldásnak számít. Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatójának számításai szerint 70 százalékkal csökkenthető az elektromos fogyasztás, hiszen nincs szükség különösebb hardvereszközökre, elég egy billentyűzet, egy egér és egy monitor, valamint egy kiegészítő eszköz, amely a szerverrel tartja a kapcsolatot. Amíg egy hagyományos munkaállomás 118 wattot fogyaszt munka közben, addig a PC-mentes irodában üzemeltetett munkaállomások fogyasztása ennek egyharmada, azaz 37 watt.

Egy vállalat igazi arca ott mutatkozik meg, hogy tud-e az általa előállított termékekkel jelentős költségcsökkentő megtakarítást és a környezet kímélése érdekében valamiféle kimagasló eredményt felmutatni. Fábián Miklós, a nyomtatási technológiák fejlesztésében élenjáró Epson magyarországi fióktelepének kereskedelmi és marketingigazgatója úgy véli, hogy mára kötelezővé vált egy nagyvállalatnak, hogy beépítse cége működésébe a „zöldgondolkodást”. Fábián Miklós szerint elengedhetetlen kommunikációs és marketingeszközzé váltak a zöldmegoldások, amelyek szimpatikussá tehetnek ugyan egy óriásvállalatot, de a sikeres marketing mellett fontos a példamutatás is. „Egy magánvállalkozó is eldöntheti, hogy energiatakarékos működésre áll át, de egy több tízezer dolgozót foglalkoztató nagyvállalat felelősségvállalása sokkal meghatározóbb.” Az Epsonnál a legkritikusabb területnek az ózongázok kibocsátását határozták meg, ezért teljes mértékben kiküszöbölték a káros gázok kibocsátását eredményező folyamatokat, azaz a gyártási és fejlesztési folyamatokban változtattak, vagyis nemcsak zöldben gondolkodnak, hanem meg is valósítják a terveket. Bátor elgondolásként az Epson 40 éves stratégiai tervet állított fel, miszerint a kutatás-fejlesztés, a gyártás és a késztermékek logisztikája során 90 százalékkal csökkentik majd a szén-dioxid-kibocsátást. További célkitűzés még az olyan termékek fejlesztése, amelyek élettartama hosszabb, és minél több elemük visszaforgatható. Például egy éve indult el a visszaváltható festékkazetta program, amelyet azonban még kevesen használnak hazánkban.

Fogyasztói nyomásra
Ám nem csak a káros gázok légkörbe jutása okozza a legnagyobb környezeti károkat. Az irodatechnika az a terület, ahol rendkívül sokat lehet spórolni, például a papírfelhasználás mértékletességével vagy a kellékanyagok és alkatrészek újrahasznosításával.

Zöldellő technikák 1

Rakonczai Kamilla, a teljes körű dokumentumkezeléssel foglalkozó Xerox Magyarország marketingkommunikációs menedzsere úgy látja, hogy egyrészt a nagyvállalati és egyéni ügyfelek részéről érkezik nyomás a zöldmegoldások fejlesztésére, másrészt környezetbarát termékeikkel a vállalatok is formálják a fogyasztók szemléletét. A digitális nyomtatás egy új korszak kezdete, például a különlegesen alacsony olvadáspontú emulzióaggregációs tonerek használata során 15–30 százalékos energiacsökkentést lehet elérni. Azért pedig, hogy a festékpatronok ne a szemétgyűjtőben landoljanak, szappan módjára elolvadó, zsírkrétaszerű, gyantaalapú szilárd tintát talált ki a Xerox. A gyermekkirakós mintákat idéző tintának nem kell külön tok, és nem hagy káros végterméket maga után. „A divat és a trend arra ösztönzi a cégeket, hogy társadalmi felelősségvállalásból induljanak az új technológiák irányába.” Ugyanakkor sok cég ismeri fel, hogy jobban eladhatók a költséghatékonyság címkéjét viselő termékek. Rakonczai Kamilla elmondta, hogy a Xerox számításai szerint a cég Energy Star-minősítéssel ellátott, ügyfeleinél telepített berendezések évente annyi energiát spórolnak meg, amely egymillió amerikai háztartás éves világításához szükséges.

Zöldellő technikák 1

Damján Tamás, a számítástechnikai megoldásokat szállító Dell Magyarország vezetője is hasonlóan látja, miszerint manapság már sokan hirdetik magukról, hogy zöldtechnológiát fejlesztenek és kínálnak. „Ma már fontos marketingüzenetnek számító szlogen, de sokszor nehezen bizonyítható, hiszen nem tudni, mi áll mögötte. Valójában azonban azok felelnek meg ennek a követelménynek, akik jelentős fogyasztáscsökkentést tudnak elérni a teljesítmény növelése mellett. Azonban ahhoz, hogy valóban felfedezhető legyen egy cég fejlesztésében és gyártásában a »zöld-IT« gondolata, sok időnek kell eltelnie.” Előnyben vannak azok, akik elsőként kezdtek ezzel a témával foglalkozni. Emellett a Dell kimutatása szerint a vállalat több mint százszor annyi alternatív energiát, azaz biogázt, nap- és szélenergiát használ el, mint pár évvel ezelőtt. Ez azt is mutatja, hogy a Dell maga is komolyan veszi saját fogyasztásait, nemcsak ügyfeleinek kínálja a zöld-IT-technológiát.

Az egyre korszerűbb processzorok teljesítményét számos új megoldással kombinálva, illetve a slágernek számító virtualizációt is bevetve hatalmas lépések tehetők meg a technológiák jobb kihasználtsága felé a zöldinformatikában. Ráadásul nemcsak szerverekről van szó, hanem asztali és hordozható számítógépekről is, mert egy hordozható PC fogyasztása sokkal kisebb, mint az asztali gépeké. „Annyi szervert vegyünk, amennyi feltétlenül szükséges, hiszen a legújabb szervergenerációk – energiafogyasztás és teljesítmény tekintetében – jelentősen felülmúlják a korábban korszerűnek számító szerverparkokat” – mondja Damján Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik