Élet-Stílus

Kisvállalati IT-csomag nulla forintért!

Az idei évben a vállalkozások nem tehetik meg, hogy új szoftverekre költsenek. Szerencsére ma már számos olyan alkalmazás vagy szoftverszolgáltatás érhető el, amellyel akár ingyen vagy rendkívül olcsón kiépíthetünk egy modern irodai környezetet.

Felemás képet rajzolnak az elemzések a hazai kis- és közepes vállalkozások informatikai fejlettségéről: amíg a közepes vállalatok egyre nagyobb része már fejlett IT-felhasználónak mondható a nyugat-európai versenytársaival való összehasonlításban is, addig a mikro- és kisvállalkozások zöménél még ma is az informatikai kultúra szinte teljes hiánya tapasztalható. A hazai kisvállalkozások jelentős része még ma sem használ számítógépet, és nem kapcsolódik az internetre sem. Ám még ha rendelkezik is számítógépekkel és szélessávú internetkapcsolattal, akkor is leggyakrabban csak az alapvető irodai szoftverek és ügyviteli alkalmazások találhatók a céges gépeken. Amíg az utóbbi években a piaci szereplők egyre optimistábban nyilatkoztak a kisvállalkozóknál várható informatikai fejlesztésekről, addig a gazdasági válság elmélyülése óta eltelt évben a kkv-k is ráléptek a fékre, és szinte semmilyen IT-beszerzésre nem hajlandók.
Amint az alábbi összeállításból is kitűnik, az operációs rendszerek, az irodai és üzleti szoftverek vagy éppen az infokommunikációs szolgáltatások terén a kkv-k továbbra is meglehetősen konzervatívak, és ragaszkodnak a jól bevált, domináns szállítókhoz (ezek közül is leginkább a Microsofthoz) – annak ellenére is, hogy ma már számos ingyenesen vagy jelentősen olcsóbban elérhető, funkcióit tekintve közel hasonló tudású szoftvertermék, illetve szolgáltatás érhető el a piacon. A következőkben felsorolásszerűen – és a teljes körűség szándéka nélkül – néhány olyan terméket mutatunk be, amelyek révén ingyen vagy legalábbis a korábbinál olcsóbban juthatunk korszerű informatikai támogatáshoz.

Kisvállalati IT-csomag nulla forintért! 1

Operációs rendszerek
Egy tipikus hazai cég számítógépein továbbra is Windows fut a Bell Research kutatóintézet legutóbbi Magyar Infokommunikációs Jelentése szerint – túlnyomó többségben az immár két generációval korábbi XP-k. A Windowson kívül a közép- és nagyvállalati szférában az átlagosnál nagyobb, 10–15 százaléknyi arányban használnak valamilyen Linux operációs rendszert, a kisvállalkozások azonban itt is lemaradásban vannak. A visszatartó erő ebben az esetben feltehetőleg az, hogy bár a nyílt forráskódú Linux operációs rendszerek ingyenesek, támogatásuk, illetve a hozzáértő rendszergazda már pénzbe kerül, így az árelőny jóval kisebb lehet.
A szerveroperációs rendszerek tekintetében szintén megkérdőjelezhetetlen a Microsoft piacvezető szerepe, összesen csaknem a vállalatok háromnegyede használ valamilyen Windows-szervert. A Linuxok részesedése a szervereknél 20 százalékos – a legerősebb pozíciót ebben a szegmensben a Debian érte el. A szervereknél a kis- és középvállalatok körében a legerősebbek a Linux-disztribúciók pozíciói, mivel a kisebb vállalkozások többnyire homogenitásra törekszenek.
A Linux operációs rendszer számos különböző verziója („disztribúció”) közül a következők a legismertebbek; többségük elérhető kliens és szerver operációs rendszerként is – teljesen ingyen:

1. Ubuntu
http://ubuntu.hu
Az egyik legnépszerűbb és – a Windows-környezethez szokott felhasználók számára is – legegyszerűbben használható, magyar nyelven is elérhető Linux-disztribúció. A szoftver egy másik Linux-disztribúcióra, a Debianra épül, azonban a fejlesztést egy kereskedelmi cég, a Canonical Ltd. szponzorálja. Az Ubuntu szoftverközpontjából több ezer ingyenesen használható szoftver tölthető le.

2. OpenSUSE
http://hu.opensuse.org
Az openSUSE a Novell által támogatott közösségi program, illetve az egyik legelterjedtebb Linux-disztribúció neve is. Az OpenSUSE-re épül a Novell két legfontosabb kereskedelmi terméke, a SUSE Linux Enterprise Server (SLES) és a SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) is.

3. Fedora
http://fedoraproject.org/hu
A Fedora szintén az ismertebb Linux-változatok közé tartozik. A közösségi fejlesztést itt is egy vállalat, a Red Hat pénzeli. A Fedorában jelennek meg először azok a fejlesztések, amelyek utóbb a vállalati Red Hat-termékekbe is bekerülnek. Az új felhasználók számára túlságosan bonyolult lehet, inkább a szakértők számára ajánlják használatát.

Irodai programok
A hazai vállalkozások számítógépein az irodai programok számítanak a legelterjedtebb alkalmazásoknak – tízből kilenc cég használ valamilyen office-csomagot – állapítja meg a Bell Research. Tízből nagyjából kilenc vállalat a mai napig valamilyen verziójú Microsoft Office-t használ. Egyre több cég alkalmazza ezzel párhuzamosan vagy akár kizárólagosan az ingyenes alternatív irodai megoldásokat, amelyek közül kiemelkedik a nyílt forráskódú Open Office.

Az utóbbi időszakban szerte a világon előretört a Google Alkalmazások nevű, internetes szolgáltatáscsomag is, amely a népszerű Gmail levelezőrendszer mellett számos további szoftverszolgáltatást is magában foglal – az online naptártól kezdve a szövegszerkesztő programig. Az ingyenes változat mellett már hosszabb ideje elérhető a fizetős verzió is – évente és felhasználónként 50 dollárért –, amelynél céges e-mail címről használhatjuk a szolgáltatást. Már olyannyira elterjedt a Google Apps, hogy a Microsoft is kénytelen volt váltani, és az Office jövőre megjelenő új verziója ingyenes online szolgáltatásként is elérhető lesz.

Amennyiben a borsos licencdíjak helyett ingyenes irodai szoftvereket akarunk telepíteni vállalkozásunk számítógépeire, többek között az alábbi szoftverek közül választhatunk:

4. OpenOffice.org
http://hu.openoffice.org
A legnépszerűbb szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, bemutatókhoz, grafikához, adatbázisokhoz használható, ingyenes irodai alkalmazáscsomag magyar nyelven is elérhető. A korábbi Microsoft Office-verziókat ismerő felhasználók könnyen elsajátíthatják a programcsomag használatát.

5. IBM Lotus Symphony
http://symphony.lotus.com
A Lotus irodai csomagja hosszú múltra tekinthet vissza, a régi időkben még a Microsoft Office fő versenytársának számított. A cég IBM által történt felvásárlását követően az irodai programcsomagot ingyenesen elérhetővé tették. Szintén található benne szövegszerkesztő, prezentációkészítő és táblázatkezelő is.

6. AbiWord
http://www.abisource.com
Ha valakinek nincs szüksége egy teljes irodai szoftvercsomagra, csak egy egyszerű, de jól használható szövegszerkesztő programra, akkor jó választás lehet ez az ingyenes program, amely szintén használható magyar menüvel is. Legfőbb hátránya, hogy nem kompatibilis a Microsoft Office 2007 új, .docx formátumával.

7. Thunderbird
http://www.mozilla-europe.org/hu
Az ingyenes irodai szoftvercsomagok legfőbb hiányossága, hogy nem rendelkeznek integrált levelezőrendszerrel. A Firefox böngészőt is fejlesztő Mozilla által kínált, ingyenes Thunderbird levelezőalkalmazás valamennyi szükséges funkciót tartalmazza, amely az egyszerű és biztonságos e-mailezéshez szükséges. A Mozilla Thunderbird levelezőalkalmazásából hiányzik a naptár, ezért fejlesztették ki a Sunbird alkalmazást, amely a Lightning elnevezésű kiegészítéssel a levelezőprogrammal is integrálható.

Üzleti szoftverek
A Magyar Infokommunikációs Jelentés szerint míg a legkisebb vállalkozások kevesebb, mint fele használ valamilyen üzleti szoftvert, addig a 10 főnél többet foglalkoztató cégek hasonló mutatója eléri a 75 százalékot. Az első üzleti szoftvert jellemzően a számlázás, a könyvelés vagy a bérszámfejtés támogatására használják a legkisebb cégek – még ha alacsony arányban is. Íme néhány ingyenes vagy olcsón használható szoftver, amellyel korszerű támogatáshoz juthat üzletünk:

8. Számlázás, könyvelés, bérelszámolás: Számadó
http://szamado.hu
Ma már több hazai fejlesztésű, ingyenes program is elérhető számlázásra, könyvelésre és bérelszámolásra, ezek közül is talán legismertebbek a Számadó szoftverei. Az ingyenes programokhoz nem jár testre szabás, betanítás és ügyfélszolgálati támogatás, mindössze egy egyszeri – 3000 forintos – regisztráció szükséges ahhoz, hogy érvényes számlát bocsáthassunk ki a programmal.

9. Webkonferencia: Vyew
http://vyew.com
A Vyew webkonferencia-platform 20 résztvevőig ingyenesen használható, segítségével a kollégák az interneten keresztül dolgozhatnak közösen egy projekten, oszthatják meg számítógépük asztalát, és tölthetnek fel dokumentumokat megvitatás céljából. Amennyiben regisztráljuk magunkat, még internetes konferenciahívásokat is kezdeményezhetünk.

10. Kollaboráció: Google Dokumentumok
http://www.google.com/apps/intl/hu/group
Amennyiben valamennyi munkatársunk rendelkezik Google-fiókkal, úgy a Google Dokumentumok alkalmazás nemcsak irodai csomagként használható, de a dokumentumokat, illetve a táblázatokat akár egyszerre is szerkeszthetik, és a többi fél által végzett változtatásokat folyamatosan nyomon is követhetik. Közösen és távolból dolgozhatunk közös file-jainkon a Google Documents megosztójában, eközben azonnali üzeneteket váltva, esetleg videobeszélgetést is folytatva a Gtalkon. Az alapverzió ingyenes, a felhasználónként évente 50 dollárba kerülő Premier Edition nagyobb tárhelyet, garantált rendelkezésre állást és fokozott biztonságot jelent.

11. CRM: Salesforce.com
http://www.salesforce.com/eu
Az ügyfélkapcsolat-kezelés már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, akár a kis üzletek is élvezhetik az értékesítési folyamat informatikai támogatásának előnyeit. A Salesforce.com internetes szolgáltatásként érhető el, a legegyszerűbb szolgáltatás havonta felhasználónként 4 euróba kerül.

12. Azonnali üzenetküldés és IP-telefon: Pidgin és Fring
http://www.pidgin.im
http://www.fring.com
A magyar nyelven is elérhető Pidgin szoftver szinte valamennyi ismert és kevésbé ismert azonnali üzenetküldő rendszert – mint például MSN, AIM, ICQ, Google Talk, Yahoo! – egy helyre integrálja. Mindegy tehát, hogy partnereink melyik rendszerben elérhetők, mi mindet láthatjuk egyszerre.
Érdemes lehet vállalkozásunkban a kollégák mobiltelefonjára mobilinternetet előfizetni, és az ingyenes Fringet telepíteni. Ezzel gyakorlatilag IP-telefonná alakítható a mobil! Ezzel egymás közt percdíjmentesen beszélhetünk. A roaming persze ebben az esetben is különdíjas, hiszen külföldön mobilinternetezni drága.

13. Távoli elérés: LogMeIn Hamachi
http://logmein.com/HU
PC vagy Mac számítógépünket bármely más internetkapcsolattal rendelkező számítógépről távolról is egyszerűen elérhetjük az ingyenes LogMeIn szolgáltatás segítségével. Elég, ha telepítjük a szoftvert az elérni kívánt gépre, majd egy bármilyen másik gépen bejelentkezünk LogMeIn-fiókunkba, és rákattintunk a távvezérelni kívánt gépre. A fizetős változat, amely gépenként évente 52,6 euróba kerül, teljes körű távelérést biztosít, így szabadon lehet mozgatni a fájlokat a számítógépek között, a távoli gépen lévő anyagokat ki lehet nyomtatni egy helyi nyomtatón, de akár másokkal is meg lehet osztani a fájlokat. Alkalmi távmunkákhoz ideális, kismamák vagy utazóügynökök munkába való bevonása ennél olcsóbban lehetetlen!

14. Mentés és visszaállítás: Mozy
http://mozy.com
Az internetes szolgáltatás segítségével mindössze havi 5 dollárért korlátlan mentést lehet végezni számítógépünk merevlemezéről; a drágább professzionális változatban a szerveradatokat is lehet menteni.

15. Céges honlap: WordPress
http://word-press.hu
Ma már a vállalkozások sem engedhetik meg maguknak, hogy ne jelenjenek meg valamilyen saját weboldallal vagy céges bloggal. A WordPress publikációs platformmal – néhány perces telepítést követően – egyszerűen és gyorsan hozható létre saját blog, formázható igényes weboldal, akár önállóan, akár sablonok segítségével. Ez a blog ez után bármilyen tárhelyen üzemeltethető. Egy dologgal nem érdemes spórolni: tárhelyünk legyen biztonságos, mindig elérhető, és legyen önálló webcímünk. A túlzásba vitt garasoskodás egy ponton túl megbosszulja magát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik