Élet-Stílus

Izzókra lehet pályázni

Összesen 220 ezer hagyományos 100 wattos izzó cseréjére ír ki pályázatot a zöldtárca. 780 millió forintot, 3,14 megawatt energiát spórolhatunk.

Uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak.

A program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez.

Két hónap alatt megtérül

A tárca célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítés. A lecserélni kívánt izzókat a pályázóknak kell összegyűjteniük és leadniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet – közölte a KvVM. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg.

pályázzon!

A pályázati felhívás a minisztérium honlapjáról itt tölthető le.

A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől. Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

Lakásonként 16 ezer forint megtakarítás

A program során a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként maximum 40 ezer forintig, a szervezetek saját felhasználásra pedig maximum 20 ezer forintig. Idős emberek esetében maximum 40 ezer forint lehet a támogatási összeg; az időseket segítő közhasznú alapítvány saját felhasználásra maximum 20 ezer forintig pályázhat. Az állami és nem állami szervek által fenntartott óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot.

A zöld óvoda címmel rendelkező pályázók, amennyiben oklevéllel igazolják, hogy a cím viselésére jogosultak, további 40 ezer forint támogatásra számíthatnak. Ha – a háztartásokban igen gyakran használt – hagyományos 100 wattos izzókat cserélik le az energiatakarékos 20 wattos égőkre, az az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintos megtakarítást eredményez évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik