Élet-Stílus

Olcsó díszek karácsonyra

A karácsonyi őrületre készülve minden magára valamit is adó hölgy megcsillantja kézműves képességeit. Eljött a kreativitás ideje, a gyerekek mellett helyet foglalva megkezdődik a karácsonyi dekoráció készítés – hulladéktippek az FN.hu-n.

Életviteltől és szokásoktól függően elég nagy különbségek vannak az alapanyag-beszerzés tekintetében. A városi fiatalság ilyenkor már sorban áll a kreatív hobbi boltok előtt, hogy minél több csecsebecsével térhessen haza. Más hölgyek inkább a saját házuk táján, vagy a közeli réteken, parkokban néznek körül és keresnek díszítéshez alapanyagot.

Szalvéta és konzervdoboz

Teljesen mindegy az általunk választott stílusirányzat, lehet az letisztult, minimalista vagy barokkosan díszes, biztos, hogy találunk olyan alapanyagul szolgáló tárgyakat, amelyek különben a szemetesben találnák magukat. A gyerekek régi kislabdája, a kilyukadt pingpong labda, a régi, szép mintás sálak, maradék anyagvégek, használaton kívüli cd-k, aprócska dobozok mind lehetnek a díszek alapjai. Ezeket a holmikat azonban fel kell cicomáznunk, amihez igyekezzünk környezetbarát anyagokat találni: oldószer mentes filceket, vizes bázisú ragasztókat, csirízt és festékeket.

Népszerű és egyáltalán nem drága módszer a szalvétatechnika is, így a szép szalvétáinkat sem kell azért kidobni, mert csak egy vagy két darab maradt belőlük. Ezzel a technikával bevonhatunk virágcserepet, konzervdobozt, így lesz szép dísztartónk. Az üvegfestés szintén csodákat művel a hétköznapi életünk üvegtárgyaival: a szép formájú boros üvegből vázát, a befőttes üvegekből nagyon hangulatos mécsestartót csinálhatunk. Az üvegfestékek közül is a vizes alapúakat válasszuk inkább.

A természet most is bőkezű

Jó kis előkarácsonyi program egy kézműves délután, ahová mindenki elviheti az összegyűjtött felesleges tárgyait, illetve közösen elhasználhatják az egyébként gyorsan beszáradó festékeket, lakkokat stb. Ha sok a kész dísz a társaságban, ne hagyjuk, hogy a kuka nyelje el azokat pusztán azért, mert idén más színben szeretnénk a karácsonyfát látni: szervezzünk cserebere partit, ahol az ünnepi díszeinken túladhatunk, másét meg számunkra újként hazavihetjük.

Ha nincs elég kidobásra szánt holmi a környezetünkben (bár ez szinte kizárt), akkor törekedjünk arra, hogy természetes alapanyagokat használjunk. Szinte bármilyen formát elkészíthetünk a ma rendkívül divatos papírmasé technikával, de agyagból vagy méhviaszból is készíthetünk kis angyalkákat, apró golyókat a fára. Ezek mind környezetbarát alapanyagok. A fonal, a rafia, a vászon és persze a növények részei – a tobozok, gesztenyék, dióhéjak és egyéb termések – mind alkalmasak arra, hogy karácsonyfa- vagy asztaldísz legyen belőlük. Készíthetünk figurákat csuhéból vagy vesszőből is.

Barátságos a légkör is

Nagyon praktikus és finom megoldás az ehető dísz: a mézes kalács, a marcipán vagy a házi készítésű csoki díszek is jól mutatnak, és biztosan nem kerülnek a kukába!

Időnk arra jut, ami fontos nekünk. Hagyjunk ki egy hétvégi shoppingolást és máris bele fog férni az a néhány óra szöszmötölés. Az tehát nem kifogás, hogy nincs rá idő. Ilyenkor inkább a kényelem szól belőlünk. A fogyasztásunkért bármire hajlandó gyártók és kereskedők kórosan „elkényeztetnek” bennünket a milliónyi előre gyártott, természetidegen, csillogó-villogó zsibvásári dekorációkkal.

Legalább ezt a meghittnek szánt ünnepet ne a műanyagok és villódzó fények csiricsáré forgatagában éljük át. Készüljünk fel rá, mert ez is a része, és teremtsük meg magunk azt a különleges, ünnepi légkört!

bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik