Élet-Stílus

Jövő héten döntenek a budapesti úszó-Eb-ről

Az európai úszószövetség (LEN) végrehajtó-bizottsága december 12-én, Isztambulban tartandó ülésén dönt arról, hogy elveszi-e Budapesttől a jövő nyári úszó-Eb rendezési jogát.

A kérdés annak nyomán kerül majd napirendre, illetve szavazásra, hogy a Magyar Televízió (MTV) két nappal ezelőtt visszavonta a 2008. szeptember 22-én adott, tévéközvetítésre vonatkozó garanciáját, ami pedig a magyar pályázat alapfeltétele volt.

Az eseményen kettős szerepkörben vesz részt Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, hiszen az adott témakörben mint a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökének kell nyilatkoznia arról, hogy biztosítottak-e az Európa-bajnokság lebonyolításának alapvető feltételei. Alapkövetelmény ugyanis, hogy a rendező ország megfelelő színvonalú közvetítést garantáljon, e képsorokat veszik (vennék…) át a résztvevő nemzetek tévétársaságai.

Gyárfás elmondta, nagyra értékeli, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége pénteken a leghatározottabban kiállt az Eb rendezése mellett, és teljes súlyával ösztönzi a megoldást, de attól tart, hogy még ennél is többet vár az európai úszószövetség.

„A MÚSZ a leghatározottabb törekvés ellenére sincs jelenleg abban a helyzetben, hogy a saját szakállára megalapozatlan vállalást tegyen. A legésszerűbb megoldás az lenne, ha a Magyar Televízió a LEN Büro üléséig átértékelné a szerdai bejelentését” – fogalmazott Gyárfás Tamás. A MÚSZ elnöke jelenleg nem lát más, gyors, megnyugtató megoldást és fennáll a veszélye annak, hogy december 12. után erre már nem is lesz lehetőség.


Sokba kerülhet a visszalépés



A rendezőnek három esetben van joga büntetés nélkül visszalépnie: háború, illetve terror- vagy járványveszély esetén. Ha más okból nem tud eleget tenni a követelményeknek, 400 ezer eurót kell fizetnie a LEN-nek, és ha a helyébe lépő rendező erre igényt tart, fedeznie kell az új házigazda valamennyi költségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik