Élet-Stílus

Sorsolás: együtt a brazilok és a portugálok

A címvédő olaszok „jól jöttek" ki a sorsolásból, a németek viszont már nem voltak ilyen szerencsések. Egy felettébb pikánsnak ígérkező meccsre is sor kerül a jövő évi vb csoportkörében.

Jövő nyáron, június 11. és július 11. között kerül sor a sorrendben 19., első Afrikában rendezett labdarúgó-világbajnokságra. A selejtező során 204 csapat 848 mérkőzésen (ezeken 2337 gól esett) vetélkedett azért, hogy a házigazda Dél-Afrika mellett érdekelt legyen a Fokvárosban megtartott, afrikai ihletésű műsorba „ágyazott” sorsoláson.

Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára volt esemény dirigense, és azon hírességek sora – többek között a dél-afrikai születésű Charlize Theron Oscar-díjas színésznő, David Beckham labdarúgó és Haile Gebrselassie sztáratléta – működött közre.

GALÉRIA

GALÉRIA

A 32 „szerencsést” néhány napja négy, egyaránt nyolccsapatos kalapba sorolták. A rendező ország mellett az elsőben kaptak helyet a kiemeltek, azaz az aktuális – novemberi – FIFA-rangsorban legelőkelőbb helyen álló együttesek. A „kalapozásnál” lényeges szempont volt, hogy az európai csapatok kivételével két, ugyanazon kontinentális szövetséget képviselő válogatott ne kerülhessen azonos csoportba.

Valamennyi kalapból egy-egy válogatott nevének kihúzásával alakult ki a nyolc kvartett, amelynek első két helyezettje kerül a legjobb 16 közé a körmérkőzések után, onnantól, június 26-tól kezdve pedig egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek.

Dél-Afrika az A csoport első helyére került, és csak az volt a kérdés, a házigazda melyik gárda ellen vívja a nyitómeccset, nos, Mexikó lesz a másik résztvevő a premieren. A csoportba még Uruguay és a ’98-as győztes, legutóbbi döntős Franciaország került.

A B csoport tagjainak „déjá vu” érzése lehet, miután 1994-ben is „együtt volt” Argentína Nigéria és Görögország, a negyedik „elem” az otthon maradó Bulgária helyett Dél-Korea. A csoportból amúgy csupán a görögök nem jutottak tovább az Egyesült Államokban.

A C csoportban a 2006-os Európa-bajnokságról – szégyenszemre – lemaradt Anglia Egyesült Államokat és a pótselejtező során kijutott Algériát és Szlovéniát kapta ellenfélül. A sorsolásnál bábáskodó Beckham egykedvűen vette tudomásul a dolgok ilyetén alakulását, ezzel együtt a szigetországiak jó eséllyel pályáznak a továbbjutásra.

sorsolás számokban

– összesen 3254-en vettek részt a közel egy évig tartó előkészületekben.
– az afrikai ihletésű színpadhoz 950 négyzetméternyi faanyagot használtak fel.
– a műsorban 80 művész tűnik fel hosszabb-rövidebb időre.
– a helyszínen 2000-en követték a pénteki sorsolást.
– a média részéről 1700-an akkreditáltatták magukat.
– becslések szerint a tv-képernyők előtt világszerte 200 országban mintegy 200 millió néző követte nyomon a sorsolást, amelyet a Magyar Televízió is élőben közvetített.

Amennyiben meg kell jelölnünk egy halálcsoport, az a D jelű lenne, az ’54-es, ’74-es, ’90-es győztes, legutóbbi bronzérmes Németországgal, a komoly játékerőt képviselő Ghánával, a selejtezőben a franciákat is lepipáló Szerbiával, valamint Ausztráliával.

A selejtezőt hibátlan teljesítménnyel abszolváló Hollandia a magyaros csoportból továbbjutott Dániával, illetve Japánnal és Kamerunnal játszik a csoportkörben.

A címvédő olaszok szerencsések voltak, hiszen Paraguayjal, Új-Zélanddal és Szlovákiával hozta össze őket a sors, márpedig egyik együttes sem tűnik éppen legyőzhetetlennek.

A G csoport igencsak izgalmasnak ígérkezik, leginkább az ötszörös győztes Brazília és a több brazil származású játékossal felálló (Deco, Pepe, Liedson), 2006-ban elődöntős Portugália összecsapása. Kell-e ennél pikánsabb meccs?! Az 1966 után újra vb-szereplő Észak-Korea és a Didier Drogba vezette Elefántcsontpart is e négyesnek a tagja.

A H csoportban Svájc spanyol nyelvleckét kaphat, hiszen az Európa-bajnoki címvédő Spanyolország mellett Honduras és Chile is e nyelven beszél. Kérdés, miképp focizik?

—-Reakciók—-

Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya:
„Megkönnyebbülés? Nem, az ember csak azután lehet megkönnyebbült, ha sikerült továbbjutnia. Elég kiegyensúlyozott csoportba kerültünk. Játszunk a házigazdával is, és ez soha nem könnyű feladat. Nem könnyű ‘idegenben’ játszani.”

Otto Rehhagel, a görögök szövetségi kapitánya:
„Argentína nyilvánvalóan a favorit a csoportban. Abban biztos vagyok, hogy játékosaink százszázalékos állapotban lesznek a vb-rajtra. Nigéria és Dél-Korea ugyancsak erős, de nekünk is igen jók az esélyeink a továbbjutásra, ha a legjobbunkat nyújtjuk.”

Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya:
„A legnehezebb az első meccs lesz, aztán a második, majd a harmadik… Tudjuk, milyen jó csapat a portugál válogatott, s külön érdekes lesz a rivalizálás Kaká és Cristiano Ronaldo között. Mindketten ugyanabban a klubcsapatban, a Real Madridban játszanak, ráadásul mind a ketten állandóan versenyben vannak az egyéni díjakért.”

Dunga búcsúzik a vb után

A 1994-ben vb-aranyérmes Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya a sorsolást megelőzően bejelentette, hogy a világbajnokság után, amikor is lejár a szerződése, feláll a nemzeti csapat kispadjáról. Kijelentette, 2006-ban megtisztelő, de egyben megterhelő feladatot vállalt, és döntését az sem befolyásolja, ha a Brazília vb-t nyer Dél-Afrikában. Dunga a jövő évi seregszemlét követően klubedzőként kíván dolgozni.

Carlos Queiroz, a portugálok szövetségi kapitánya:
„El kell ismerni, hogy Brazília a fő esélyes, már csak történelme, világbajnoki győzelmei miatt is. Kétségkívül csúcscsapatuk van, minden posztra megfelelő játékosokkal. Számunkra az Elefántcsontpart elleni első meccs lesz a döntő.”

Carlos Alberto Parreira, a dél-afrikaiak szövetségi kapitánya:
„Meglehetősen kiegyensúlyozott csoportok jöttek létre, bár tény, hogy például a mi négyesünkben ott van két korábbi világbajnok, és Mexikó is nagy kihívást jelent.”

Kaká, a Real és a brazil válogatott karmestere:
„Brazília halálcsoportba került, a világbajnokság legnehezebb négyesébe! Vannak még komplikált négyesek, de a miénk a legerősebb, aminek azért megvan az az előnye, hogy az első pillanattól kezdve rendkívül koncentráltan kell, és fogunk is játszani. A folytatásban pedig, a legjobb nyolc között, remélem, nem akadunk össze Spanyolországgal, amely a világbajnoki elsőség egyik fő várományosa. Ugyanakkor győzhet Anglia is, és ott vannak a nagy hagyományú futballnemzetek, a németek, az olaszok vagy az argentinok. S persze mi is meg akarjuk nyerni a világbajnokságot.”

Cristiano Ronaldo, a Real és a portugál válogatott szélsője:
„Rendkívül nehéz játszani Brazília, de Elefántcsontpart és Észak-Korea ellen is. Nincs mese, alaposan fel kell készülnünk, hogy győzhessünk. Az jó, viszont kétségtelenül némi komplikációt is okoz, hogy néhány reálos társammal is szembetalálkozom majd.”

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya:
„Nincs okunk panaszra, s nem titkolhatjuk el azt a tényt sem, hogy a miénk a világbajnoki győzelemre esélyes csapatok egyike.”

Marcello Lippi, a címvédő olaszok szövetségi kapitánya:
„Minél jobban összpontosítasz a könnyűnek tűnő ellenfelekre, annál nehezebbé válnak. Fel kell készülnünk ezekből a csapatokból, és tanulmányoznunk kell a jellemvonásaikat.”

Fabio Capello, az angolok olasz szövetségi kapitánya:
„Azt hiszem, hogy a miénk lesz az egyik legkiegyensúlyozottabb csoport a vb-n. Algéria megverte Egyiptomot, azaz nagyon veszélyes ellenfél. Emlékszem olyan csoportokra, amelyek először könnyűnek tűntek, aztán nagyon bonyolultakká váltak.”

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya:
„Már nagyon várjuk a vb-t. Érdekes a csoportunk, az ausztrálok ellen már a Konföderációs Kupán is játszottunk, akkor is ők voltak az első ellenfeleink. Fontos meccs lesz és fontos lenne megnyerni is. Szerbiát nagyon tisztelem. A selejtezőben maguk mögé utasították a franciákat, remek csapatuk van. Ghána – Algéria mellett – Afrika legjobb együttese, 2006-ban a brazilok elleni nyolcaddöntőben esett ki.”

Carlos Bilardo korábbi argentin kapitány:
„Megismerve riválisainkat, azt mondom: megnyugodhat a szövetségi kapitány (Diego Maradona, aki eltiltása miatt nem volt jelen a sorsoláson – a szerk.)!”

Diego Maradona, az argentinok szövetségi kapitánya:
„Nincs gyenge rivális! A vb-n a legjobb csapatok vesznek részt, ellenfélnek egyikük sem könnyű. A bizalmunk azonban töretlen játékosaink iránt. Tudjuk, megvan minden adottságunk ahhoz, hogy történelmi magasságba jussunk. Derűlátóak vagyunk.”

—-Csoportok, menetrend—-

A csoport:
Dél-Afrika
Mexikó
Uruguay
Franciaország

Menetrend:
június 11.: Dél-Afrika-Mexikó, Johannesburg, 16:00
június 11.: Uruguay-Franciaország, Fokváros, 20:00
június 16.: Dél-Afrika-Uruguay, Pretoria, 20:30
június 17.: Franciaország-Mexikó, Polokwane, 13:30
június 22.: Mexikó-Uruguay, Rustenburg, 16:00
június 22.: Franciaország-Dél-Afrika, Bloemfontein, 16:00

B csoport:
Argentína
Nigéria
Dél-Korea
Görögország

Menetrend:
június 12.: Argentína-Nigéria, Johannesburg, 13:30
június 12.: Dél-Korea-Görögország, Port Elizabeth, 16:00
június 17.: Görögország-Nigéria, Bloemfontein, 16:00
június 17.: Argentína-Dél-Korea, Johannesburg, 20:30
június 22.: Nigéria-Dél-Korea, Durban, 20:30
június 22.: Görögország-Argentína, Polokwane, 20:30

C csoport:
Anglia
Egyesült Államok
Algéria
Szlovénia

Menedtrend:
június 12.: Anglia-Egyesült Államok, Rustenburg, 20:30
június 13.: Algéria-Szlovénia, Polokwane, 13:30
június 18.: Szlovénia-Egyesült Államok, Johannesburg, 16:00
június 18.: Anglia-Algéria, Fokváros, 20:30
június 23.: Szlovénia-Anglia, Port Elizabeth, 16:00
június 23.: Egyesült Államok-Algéria, Pretoria, 16:00

D csoport:
Németország
Ausztrália
Szerbia
Ghána

Menetrend:
június 13.: Németország-Ausztrália, Durban, 16:00
június 13.: Szerbia-Ghána, Pretoria, 20:30
június 18.: Németország-Szerbia, Port Elizabeth, 13:30
június 19.: Ghána-Ausztrália, Rustenburg,13:30
június 23.: Ghána-Németország, Johannesburg, 20:30
június 23.: Ausztrália-Szerbia, Nelspruit 20:30,

E csoport:
Hollandia
Dánia
Japán
Kamerun

Menetrend:
június 14., Hollandia-Dánia, Johannesburg, 13:30
június 14.: Japán-Kamerun, Bloemfontein, 16:00
június 19.: Hollandia-Japán, Durban, 16:00
június 19.: Kamerun-Dánia, Pretoria, 20:30
június 24.: Dánia-Japán, Rustenburg, 20:30
június 24.: Kamerun-Hollandia, Fokváros 20:30

F csoport:
Olaszország
Paraguay
Új-Zéland
Szlovákia

Menetrend:
június 14.: Olaszország-Paraguay, Fokváros, 20:30
június 15.: Új-Zéland-Szlovákia, Rustenburg, 13:30
június 20.: Szlovákia-Paraguay, Bloemfontein, 13:30
június 20.: Olaszország – Új-Zéland, Nelspruit, 16:00
június 24.: Szlovákia-Olaszország, Johannesburg, 16:00
június 24.: Paraguay – Új-Zéland, Polokwane, 16:00

G csoport:
Brazília
Koreai NDK
Elefántcsontpart
Portugália

Menetrend:
június 15.: Elefántcsontpart-Portugália, Port Elizabeth, 16:00
június 15.: Brazília-Koreai NDK, Johannesburg, 20:30
június 20.: Brazília-Elefántcsontpart, Johannesburg, 20:30
június 21.: Portugália-Koreai NDK, Fokváros, 13:30
június 25.: Portugália-Brazília, Durban, 16:00
június 25.: Koreai NDK-Elefántcsontpart, Nelspruit, 16:00

H csoport:
Spanyolország
Svájc
Honduras
Chile

Menetrend:
június 16.: Honduras-Chile, Nelspruit, 13:30
június 16.: Spanyolország-Svájc, Durban, 16:00
június 21.: Chile-Svájc, Port Elizabeth, 16:00
június 21.: Spanyolország-Honduras, Johannesburg, 20:30
június 25.: Chile-Spanyolország, Pretoria, 20:30
június 25: Svájc-Honduras, Bloemfontein, 20:30

Nyolcaddöntő:
49.: június 26.: 1A-2B, Port Elizabeth, 16:00
50.: június 26.: 1C-2D, Rustenburg, 20:30
51.: június 27.: 1D-2C, Bloemfontein, 16:00
52.: június 27.: 1B-2A, Johannesburg, 20:30
53.: június 28.: 1E-2F, Durban, 16:00
54.: június 28.: 1G-2H, Johannesburg, 20:30
55.: június 29.: 1F-2E, Pretoria, 16:00
56.: június 29.: 1H-2G, Fokváros, 20:30

Negyeddöntő:
57.: július 2.: Továbbjutó53-Továbbjutó54, Port Elizabeth, 16:00
58.: július 2.: Tj49-Tj50, Johannesburg, 20:30
59.: július 3.: Tj51-Tj52, Fokváros, 16:00
60.: július 3.: Tj55-Tj56, Johannesburg, 20:30

Elődöntő:
61.: július 6.: TJ57-TJ58, Fokváros, 20:30
62.: július 7.: TJ59-TJ60, Durban, 20:30

A 3. helyért:
63.: július 10.: Vesztes61-Vesztes62, Port Elizabeth 20:30

Döntő:
64. július 11.: TJ61-TJ62, Johannesburg, 20:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik