Élet-Stílus

A Polo az Év Autója

Kiszivárgott: a Volkswagen Polo lesz az év autója. Az egyik magyar zsűritag is megerősítette az információt.

A díj egyik alapítólapja, az Autopista idő előtt elárulta: a Volkswagen Polo nyerte az európai autósszakma legnevesebb elismerését, az Év Autója díjat. A döntőbe jutott hét modell közül a német autó 347 pontot gyűjtött, mögötte mindössze 10 ponttal lemaradva a Toyota iQ végzett a második, míg az Opel Astra a harmadik helyen csak 221 pontot gyűjtött.

A Volkswagen második alkalommal nyerte el az Év Autója díjat, legutóbb 1992-ben a Golf harmadik generációja volt sikeres. Az Év Autója díjat 1963-ban indított útjára a holland Auto Visie lap szerkesztője, Fred van Vlugt, felkérve számos más lap újságíróját, hogy értékeljék az autókat. Az első elismerést 1964-ben a Rover 2000-es kapta.

Mára a díjról 23 országot képviselő, 59 tagú, nemzetközi zsűri szavaz. Az újságíróknak értékelniük kell az egyes járművek környezetvédelmi megoldásait, a biztonságot, a vezethetőséget, a kényelmet, az ár-érték arányt, valamint a választható motorok és karosszériatípusok választékát is. Hazánkat Surányi Péter (Az autó) és Gajdán Miklós (Autó Magazin) képviseli a döntéshozó testületben.

A tavalyi év győztese az Opel Insignia volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik