Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Yann Tiersen vagy Kutyaszorítóban

A hétvégén a nyolcvanas-kilencvenes évek legendái kísértenek közöttünk, de megtudhatjuk, mi is az a gefilte fisch. Ha mégsem akarjuk kidugni az orrunkat, akkor jó filmeket is találunk a tévében.

Péntek, november 27.

A hétvége egyik legnagyobb neve az Alice in Chains lesz, akik a Petőfi Csarnokban játsszák majd a szomorkásat (©: Lovasi András). A Nirvana, a Pearl Jam és a Soundgarden mellett a grunge legendái lassan már az oldies kategóriába futnak bele, de talán a mai búbánatosra fésült tinik is eljönnek, hogy meghallgassák a gyökereket. Az AIC természetesen az alapító Layne Staley nélkül jön, aki heroin-kokain keverékével lőtte ki magát az életből 2002-ben, napra pontosan nyolc évvel azután, hogy Kurt Cobain is önkezűleg szabadult meg a porhüvelyétől. Ők ráadásul laktak együtt ugyanazon szobában egy rehabilitációs központban, ahol a herointól igyekeztek megszabadulni, sikertelenül. Jó szellemidézést!

A Barabás Lőrinc Eklektric az A38 Hajón bizton hozza a várt minőséget, ahogyan az elmúlt évek során több zenekarban és stílusban bizonyította. A saját projektben az eklektric hangzást az általa eddig is képviselt műfajok jelentik a jazz, a hiphop, a dub, a reggae, a french house, az experimental, és a többi. A mikrofonos szekcióban Fábián Julianna klasszikus jazzénekét és MC Sena, valamint a grenadai születésű MC Kemon rapjét hallhatjuk. Jazz és bitek a Dunánál.

Emberjogi drámával szembesülhetünk a Trafóban. Egy észt színház, a Teater NO99 Magyarországon is bemutatja A Tamás bátya kunyhóját, amely az afroamerikai sztereotípiák játékos, de drámai erejű felelevenítése. Az előadás koncepciója szerint a világ a polgárháború kitörése előtti idők óta tulajdonképpen nem változott meg, hiszen rabszolgaság, kirekesztés napjainkban is van. A társulat minden új produkciója egy visszaszámlálás része is, amelyet a cím melletti számazonosító jelöl 99-től visszafelé – a Tamás bátya kunyhója a 80-as.

NO80 Onu Tomi onnike from Teater NO99 on Vimeo.

—- Szombat, november 28.—-

Yann Tiersen 2005-ben már fellépett a Szigeten, amikor is a tánc- és színházsátor környékére is szinte lehetetlen volt befurakodni. Akkor már kiderült, hogy az Amelie filmzenéjének szerzője saját zenekarával azért sokkal keményebb, punkosabb hangzást üt meg. Az új lemez is Bár Yann Tiersen serdülőkora óta, Nick Cave és a Joy Divison hatására rajong a rock and rollért, nem maradt hűtlen korábbi albumainak világához – megőrizte kulcsmotívumát, a meghatározó dallamokat. Sűrű rockalbumán forrongó gitárszólamok hangzása kavarodik az Ondes Matenot orgona szokatlan hangjaival, ami Tiersen énekhangjával kerekedik valódi harmóniává. Most a Gödörben.

Bekk tú lájf, bekk tú ríeliti – énekeltük rengetegen a rendszerváltás idején a videodiszkókban. Alig telt el 20 év, és már itt is vannak, hogy Magyarország is szemtől szembe találkozzon a zenekarral. A zenekar persze nem nagyzenekarral jön, hanem DJ-fellépés lesz a Symbolban.

Debrecenben tartja közös koncertjét a Kistehén Tánczenekar és Rutkai Bori és a Specko Jedno a Klinika Klubban. A Kistehén a még meg nem jelent új albumáról játszik, amelynek a „Mi a sötétben szeretnénk mindent csinálni” a címe. A Specko Jedno viszont már a megjelent lemeze anyagával jön, a „Whatevergreens” (azaz az Édesmindegy Szerenádok) címet viseli. A címűk alapján akár jók is lehetnek.

—-Vasárnap, november 29.—-

A Gozsdu udvarban tartják a Második Zsidó gasztronómiai fesztivált. Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás, gefilte fisch, saksuka, thina lesz a terítéken. A Király utcát a Dob utcával összekötő passzázson négy helyszínen, folyamatos programokkal vasárnap 10 órától késő estig várják a zsidó ételekre, kultúrára és zenei csemegékre éhezőket. A látogatók belekóstolhatnak többek között a Symbol étterem, a Hummusz bár, valamint a Fröhlich és Raj cukrászdák kínálatába. A színpadon déltől zenészek várják a vendégeket, fellép az izraeli énekes-gitáros Meir Hermon, a Z’mirim Diák Klezmer Band, a Los biblicos ladino dallamokkal, a Fortissimo askenáz zsidó zenével, valamint közel-keleti dobegyüttesek.

Fotó: www.judafest.org

Fotó: www.judafest.org

Ismét itt a lehetőség, hogy a Gödörben a képregényekre vessük magunkat, és egy kicsit a kulisszák mögé is betekintsünk. Megnézhetjük például élőben, hogyan zajlik néhány képregényoldal elkészítése. 5 óra áll az ismert és amatőr képregényrajzolók rendelkezésére, hogy elkészítsenek 5 oldalnyi képregényt, melyhez a témamegjelölést a helyszínen, a kismaraton indulásakor ismertetnek a szervezők a résztvevőkkel. Az idei Hungarocomix kiemelt partnere az Anilogue animációs fesztivál is, ahol a tavalyi díjnyertes animációs filmeket is megnézhetjük.

—- Családi program, Kiállítás, Mozi—-

Tata szombaton a félnomád gyereknevelésre ad lehetőséget, amikor is reggel kihajtjuk a gyerekeket a szérűre, kicsit szemmel tartjuk őket, aztán este összetereljük őket, és mehetünk haza. Közben a IX. Tatai Vadlúd Sokadalomban nézhetünk vadludakat, madarászokat, a hideg ellen pedig forralt borral védekezhetünk. Lesz teleszkópos madármegfigyelés, életképfestés, adventi vásár, játszóházzal, és számtalan színes program. A vadludak pedig 25 ezren gyűltek már össze. Hitchcock érkezését nem erősítették meg.

Kiállítás

CSI: A helyszínelők

A Millenárison szombattól megelevenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára épülő interaktív kiállítás valamennyi érzékszerve ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában.

Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy “valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a CSI-rajongók.

Moziajánló az Exit24-től:

Zombieland

A District 9 és a Paranormal Activity mellett a harmadik semmiből jött kasszasiker ez idén. Az idióta zombiöldöklés kiváló kikapcsolódás lehet mindenkinek, aki nem vicces filmekre vadászik a mozikban. Woody Harrelson pedig élete legjobb alakítását nyújtja az előholtakat pusztító vándor szerepében. De Bill Murray is kiérdemelne valamiféle díjat az esztendő cameojáért. Emma Stone pedig változatlanul gyönyörű. Szóval egyértelműen ez a film a hét nyertese az Exit24 szerint.

Az informátor! – The Informant!

Steven Soderbergh és Matt Damon legújabb közös munkája, de ez most koránt sem ok a lelkesedésre. A hazudós vállalati besúgó története csak majdnem jó – Matt ugyanis akármennyire tökéletes a botcsinálta titkosügynök szerepében, figurája nem éppen a legtökéletesebben kidolgozott karakter, így képtelenség vele azonosulni. Sőt, tulajdonképpen az összes szereplőt csak utálni lehet. Viszont a film egyszeri fogyasztásra tökéletes.

Astro Boy

A világ egyik “legöregebb” és egyben leghíresebb mangája újra akcióba lendül. Ugyan (sajnos) színvonalban meg sem közelíti a képregényt és az Astro Boy rajzfilmsorozatot, de legalább technikailag szépen kivitelezték.

—-Tévé—-

Péntek, november 27.
22:25
m1

Kutyaszorítóban

Menjek vagy maradjak – Yann Tiersen vagy Kutyaszorítóban 2

Tarantino ezzel a filmmel durrantott nagyot, amivel már megszerezte a fenegyerek-minősítést, hogy aztán a Ponyvaregénnyel a kultikus jelzőt is kivívja magának. Egy gyakorlott tolvajbanda fegyveres rablást követ el egy gyémántraktárban. A rendőrség meglepően hamar a helyszínre ér, ezért felmerül a gyanú, hogy valaki a banda tagjai közül besúgó. A cselekmény a rablás elkövetése után indul, és egy-egy visszatekintő jelenetben idéződik fel az azt megelőző időszak, a bűntett kitervelésének fázisa, illetve ily módon ismerjük meg magukat a szereplőket is.

Szombat, november 28.
21:05
m1

Koccanás

Menjek vagy maradjak – Yann Tiersen vagy Kutyaszorítóban 2

Török Ferenc filmje egy kietlen útkereszteződésben játszódik valahol Magyarországon, Kelet-Európában, vagy a világon bárhol. Hatalmas, zajos reggeli forgalom, majd egyszerre nagy csattanással és csörömpöléssel minden jármű leáll. Az útkereszteződésben a mai magyar – és nem csak magyar – társadalom jellegzetes figurái verődnek össze, a hajléktalantól a milliomosig, az építési vállalkozótól a menedzserig, a tisztviselőtől a rendőrökig, az idős, nyugdíjas házaspártól a fiatal szerelmesekig.

Vasárnap, november 29.
21:00
m2

Marlene

Menjek vagy maradjak – Yann Tiersen vagy Kutyaszorítóban 2

Joseph Vilsmaier filmje félig valós, félig fiktív elemekből szőtt sztorijával a Marlene Dietrich-mítosz titkát próbálja megfejteni. 1929-ben Marlene Berlinben él férjével és a kislányával. Az addig csak kis szerepeket játszó, jelentéktelen külsejű, enyhén molett színésznőt Josef von Sternberg, a Kék angyal rendezője fedezte fel és indította el a hollywoodi karrier útján. A film sikere választásra készteti a színésznőt a világhír és privát boldogság között. A választás annál is nehezebb, mert Marlene éppen rátalált igaz szerelmére egy német tiszt oldalán, aki nem a megközelíthetetlen, hűvös dívát, hanem a magányos nőt szereti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik