Élet-Stílus

Kihagyhatatlan karácsonyi vásárok – videó!

Csizma alakú bögre és mászófal Bécsben, többméteres Télapó Manchesterben, adventi naptár Budapesten – az európai nagyvárosokban már november végétől számos karácsonyi rendezvény várja azokat, akik már magukba szeretnék szívni az ünnep hangulatát. Sokszínű karácsonyi vásárok punccsal és mézeskaláccsal az FN.hu-n.

Igazi idegenforgalmi látványossággá váltak a karácsonyi vásárok, amelyek varázslatos légkört teremtenek az adventi időszakban. Érdemes kihasználni a fapadosok karácsony előtti akcióit vagy csupán autóba pattanni és átugrani a sógorokhoz, és máris a leghíresebb európai ünnepi forgatagok egyikében bóklászhatunk sült gesztenyét majszolva.

Jászol Budapesten

Idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Budapesti Karácsony eseménysorozat, amelynek fő attrakciója a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Az Európa legjobb adventi rendezvényei között számon tartott vásár (a brit Sunday Times tavaly Európa legjobb karácsonyi vásárának minősítette) december végéig (naponta 10-20 óra között) várja az érdeklődőket. A több mint 120 standos Vörösmarty téri Karácsonyi Vásáron népművészeti és egyedi iparművészeti alkotások közül válogathatunk. A kulináris élvezetekről vályogkemencében sült kenyérlángos, kürtőskalács, lacipecsenye és forralt bor gondoskodik. A gyerekeket pedig hatalmas karácsonyfa, számos karácsonyi koncert, kézművesműhely, játszóház és betlehemi jászol várja.

Bécs: mesés, modern és bio

Bécsben mostanság egyetlen lépést sem tehetünk úgy, hogy tíz percen belül ne bukkanjunk valamilyen karácsonyi vásárra. Régi és új látványosságokat és programokat egyaránt kínál az évente körülbelül 3 millió látogatót vonzó Christkindlmarkt. A Bécsi Városháza előtti téren, a Rathausplatzon száznegyven stand kínálatából december 24-ig válogathatnak a karácsonyi mesekönyvek hangulatát kedvelők. Csillogó karácsonyfadíszek, illatos gyertyák, kandírozott édességek, forralt bor, puncskreációk, mesebeli kulisszák és fénydíszek varázsolják el az ide látogatókat. A karácsonyi hangulatot az ezer lámpácskával kivilágított óriási karácsonyfa, a hagyományos adventi éneklés, a Betlehem, valamint a Rathauspark változatosan feldíszített fái garantálják. Újdonság, hogy a gyerekek idén csizma alakú bögréből szürcsölhetik a puncsot, a Radio Wien Wow-stúdiójában pedig mindent megtudhatnak a műsorkészítésről. A felnőtteknek idén az információs stand mellett felállított bankautomata könnyíti meg az életét.

(forrás: http: christkindlmarkt.at)

Karácsonyi hangulat a Bécsi Városháza előtt (forrás: christkindlmarkt.at)

A Schönbrunni Kastélyban immár 16. alkalommal rendezik meg a Kulturális- és Karácsonyi Vásárt. A császári rezidencia előtt felállított vásárban a látogatók közel hatvan kiállító igényes portékái (faragott dísztárgyak, gyertyák, művészi képeslapok, édes és pikáns finomságok, stb.) között válogathatnak, valamint a tárlatvezetések során mindent megtudhatnak a császári család karácsonyi szokásairól is. A hatalmas fenyőfa előtt felállított színpadon pedig a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok és zenekarok váltják egymást osztrák és nemzetközi karácsonyi dalokkal és gospelekkel, egészen december 26-ig.

A 12 éves múltra visszatekintő Altwiener Christkindlmarkton délutánonként különleges zenei élményben lehet részünk: havasi kürtökön és tekerőlanton zenélő, illetve karácsonyi dalokat éneklő kórusok szólalnak meg a színpadon. Rég letűnt korokat idéz a Bécs szívében felállított karácsonyi falu (Weihnachtsmarkt Spittelberg), ahol százharminc kézműves és kereskedő kínálja kézzel készült portékáját, mint például a szőrméket, bőrtáskákat és a főzött csokoládét. „Természetesen Jézuska” mottóval invitálják az adventi hétvégéken a Cobenzlre a látogatókat, akik az osztrák tájegységek ínyencségei, biotermékek, mézkészítmények, sajtkülönlegességek, aszalt gyümölcsök, vadhúsból és rózsából készült specialitások, valamint bécsi borok között válogathatnak. A gyerekeket korcsolyapálya és a szomszédos parasztudvarban pónilovaglás, istállóvezetések és egy pékműhely várja december 21-ig, ahol karácsonyi kekszeket készíthetnek.

(forrás: Compress)

A Schönbrunni Kastély hatalmas karácsonyfája (forrás: Compress)

Az 1900-as évek Bécsébe csöppenhet, aki a Práterben a Riesenradplatzon kialakított téli vásárba látogat el. Régi receptek alapján elkészített italok, a serpenyőből frissen kikerülő császármorzsa, krumplistészta, valamint hús- és kolbászételek felett nosztalgiázhatnak a betérők egészen vízkeresztig. A Hadtörténeti Múzeumban kikiáltókkal és vásári mutatványosokkal középkori adventi vásár elevenedik meg, míg a MuseumsQuartierban giccstől mentes karácsonyi feltöltődés várja az odalátogatókat jég mászófallal, DJ-kkel és fényjátékokkal.

Többméteres Télapó

A frankfurti vásárt először az angliai Birminghamba, Frankfurt partnervárosába „exportálták”, azóta pedig Bristolban, Manchesterben, Edinburgh-ben és Leedsben is átélhetjük az autentikus német karácsonyi vásári hangulatot. A manchesteri Albert Square-en november 18-án megnyílt karácsonyi vásárban – amelyet Nagy-Britannia egyik legjobb karácsonyi vásáraként tartanak számon – a gasztronómiai élvezetekről bajor kolbász, francia palacsinta, gyömbéres kenyér, puncs és forralt bor gondoskodik.

(fotó: F.C./FN.hu)

Giga Télapó a városháza előtt Manchesterben (fotó: F.C./FN.hu)

Minden évben újabb és újabb szenzációs látványosság várja a látogatókat (idén december 22-ig): hol egy 6 méter magas karácsonyi piramis betlehemi jelenettel, hol pedig égőkből összeállított, többméteres Télapó. A városháza előtti téren kívül négy további, kék színű égők garmadával kivilágított helyszínen (St Ann’s Square, Exchange Street, New Cathedral Street, Brazennose Street) élvezhetjük az adventi forgatagot a brit iparvárosban.

Denevérsüti és fényáradat

Kölnben a dóm impozáns látványa és a középkort idéző hangulat, Bonnban az adventi naptárrá változó Városháza, Stuttgartban pedig a város szívében fellelhető jégpálya teszi különlegessé a karácsonyi vásárt.

Kölnben minden évben 7 karácsonyi vásár (többek között a dómnál, a Rudolfplatzon, a Neumarkton és az Alter Markton) nyitja meg kapuit, amelyek hangulatára évente közel 2 millióan kíváncsiak. A karácsonyi rendezvények egyik különleges helyszíne a kölni dóm: a templom és a hatalmas karácsonyfa egyaránt impozáns látványt nyújt, együtt a 160 árus feldíszített standjával. Európa egyik leglátványosabb karácsonyi vására november 23-tól december 23-ig tart nyitva. Az Alter Markton nyíló karácsonyi vásár bábszínházzal és Télapó-barlanggal, a Rudolfplatzon lévő rendezvény mesealakokkal, míg a Heumarkt műjégpályával csalogatja az ünnepre készülődőket.

(forrás: frankfurt-tourismus.de)

Karácsonyi fények Frankfurtban (forrás: frankfurt-tourismus.de)

December első napjától a régi városháza Bonnban egy hatalmas adventi naptárrá alakul át, a Münsterplatz, Friedenplatz és a Vivatsgasse pedig karácsonyi vásároknak ad otthont. A stuttgarti karácsonyi vásár – amelyet évente hárommillióan keresnek fel – november 25-én nyitja meg kapuit. A karácsonyi fények, a több mint 270 feldíszített árusítóhely, az adventi koncertek december 23-ig várják a látogatókat. A Németország legrégibb karácsonyi vásárának tartott frankfurti vásárban november 25-től élhetjük át az autentikus német karácsonyi vásári hangulatot. Felejthetetlen élmény bóklászni a kivilágított történelmi óvárosban (Römerbergad) miközben majszoljuk a frankfurti vásár édességspecialitásait, úgy mint a Denevéremberke névre keresztelt marcipántöltetű süteményt (Bethmännchen) vagy a Brenten mézeskalácsot.

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik