Élet-Stílus

Egy pöffentés elhozhatja a világvégét

Túl sok egymástól független vizsgálat és mérési eredmény bizonyítja a klímaváltozás tényét ahhoz, hogy manipuláció legyen – véli a klímakutató. Az őslénykutató szerint a globális felmelegedés természetes folyamat, hasonló kényszerekre reagálva működik az evolúció. Abban mindenki egyetért: fel kell készülni a változásra.

Feltörték a Kelet-Angliai Egyetem kílmakutató részlegének levelezését, a több ezer dokumentumot közzétették az interneten: ezer e-mail és háromezer dokumentum került fel egy orosz FTP szerverre. Az ismeretlen hekkerek az anyag átvizsgálásából leszűrték, hogy a tudósok manipuláltak a klímaváltozással kapcsolatos adatokat, és valójában nem is emelkedik a globális hőmérséklet – írja a technet.hu.

A szerverről származó adatokat még nem ismerjük pontosan, de a klímaváltozás adatait megkérdőjelezni teljesen meglepő – fogalmazott az FN.hu-nak Mika János éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A globális klímaváltozásról készített adatsorokat a világon három helyen vezetik, egymástól függetlenül:az értékek közt nincs számottevő eltérés. Egybevágnak egymással a lokális hőmérséklet-mérések eredményei is, ami ugyancsak valószítlenné teszi, hogy ne a melegedés legyen az igaz tendencia.

Az ember a felelős?

Ezen kívül, hogyan is lehetne külön-külön „manipulálni” a gleccserek olvadását, az óceánok felső rétegének hőmérsékletemelkedését, vagy a légkörben mérhető mikrohullámú sugarak változását – sorolja a „hekkerek” állítását cáfoló tényeket Mika János. Nem kérdés, hogy az éghajlat melegszik-e, inkább azon lehet vitatkozni, hogy a felmelegedés mennyiben köszönhető az emberi tevékenységnek. Az ENSZ égisze alatt működő Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, az IPCC 2007-es jelentése szerint 90 százalékos bizonyossággal emberi tevékenység áll a klímaváltozás hátterében.

Fizikai modellekkel is bizonyítható, hogy a globális hőmérséklet nem emelkedne az embertől származó környezetszennyezés nélkül. A XX. század eleje óta a Földön 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, a jelenleg legelfogadottabb elmélet szerint 3 fokos melegedés már visszafordíthatatlan és – elsősorban a tengervíz szintjének megemelkedése miatt – pusztító hatással járna. Ám globális szinten 1-2 fokos emelkedés is a grönlandi jég olyan méretű olvadását idézi elő, ami legkevesebb két méterrel emeli meg az óceánok vízszintjét, amennyiben ez a hőmérséklet további 300 évig fennáll – figyelmeztet Mika János.

Egy pöffentés elhozhatja a világvégét 1

“Ha egy vulkán jókorát pöffent…”

Világszerte százezrek vizsgálják a klímaváltozást és dolgoznak azon, hogyan kerüljük el a nyomában járó katasztrófát. A mostani szerverfeltörés kapcsán az éghajlatkutató megjegyzi: vannak elfogadhatatlan módszerek, de összességében örvendetes, ha értelmes, jól felkészült emberek állnak a „másik oldalon” is. Ők az IPCC eredményeinek azt a bizonyos 10 százalékának az igazát igyekeznek bizonyítani, amely szerint nélkülünk is melegszik a Föld légköre. A tudomány eredményeinek megkérdőjelezése, az álláspontok revideálása csak előre vihet – teszi hozzá.

A hekkertámadás is bizonyíték

A brit kutatók szerint a hekkerek, akik több ezer dokumentumból csupán egyes részleteket ragadnak ki, könnyen saját véleményük szerint értelmezhetik az olvasottakat. Egyetértenek abban, hogy a globális felmelegedés nem átverés, a levelezés egészéből pedig pont a hackerek által hangoztatott vélemény ellentéte derül ki: azaz, a globális felmelegedés valós probléma, mely mindannyiunkat fenyeget, és december elején, Koppenhágában kezdődő ENSZ klímacsúcson hatékony döntéseket kell hozni – áll a technet.hu-n.

Ha egy vulkán jókorát pöffent, annyi szén-dioxidot szabadít a légkörbe, mint az ember 100 év alatt – véli Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) igazgatója. Az őslénykutató geológus az FN.hu-nak kifejtette: klímaváltozás volt, van és lesz is, az embertől teljesen függetlenül. A mai, 150 évre mért 0,8 Celsius-fokos melegedés még emberi mértékkel nézve is nulla. Hatezer éve például egy 2-3 ezer éves melegedési periódus csúcspontján 2-3 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet: ez tette lehetővé a megtelepedést a termékeny félholdon, a kereskedelem, az emberi civilizáció kialakulását.

A változás tart életben

Az 1400-1500-as években pedig egy kis jégkorszaknak köszönhetően korcsolyáztak a németalföldi csatornákon, és évekig nem termett gabona a Kárpát-medencében. Ezekben milyen szerepe lehetett az emberi tevékenységnek – teszi fel a kérdést. Az is túlzó állítás, hogy az elmúlt 150 ezer évben soha ilyen magas nem volt még a légkör szén-dioxid koncentrációja: nem tudjuk, mert ilyen szempontból még nem vizsgálódtunk, maga a kérdés is most merült fel.

A manapság tapasztalható „tünetegyüttes” egy enyhe melegedési priódus jele, amiben lehet szerepe az emberi tevékenységnek, de – számtalan okból – ettől függetlenül is végbemenne. A CO2 és a metán légkörbe jutása például természetes úton, akár extrém mennyiségben is megtörténhet. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a környezetszennyezéssel „tegyünk még rá egy lapáttal” – fogalmaz Kordos László.

Úgy véli, az egyetlen teendő felkészülni a klímaváltozás hatásaira, ami lehet éhezés, vízhiány, háború, vagy a gazdasági rendszerek kényszerű átalakítása. Ha pálmafák közt kell élnünk Európa közepén, készüljünk rá. Ezt hívják egyébként evolúciónak, a kemény külső tényezők kényszerítik majd ki a változást. Kimondottan káros, ha a klímaváltozást dogmaként kezeljük, és mindenáron a mai körülményeket akarjuk konzerválni: bármilyen jó szlogen, épülhetnek rá új iparágak, de egyszerűen lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik