Élet-Stílus

Bundabotrány: új nevek és cáfolatok

admin
admin

2009. 11. 22. 11:47

Németországban egyre több gyanúsított játékos, illetve klub neve merül fel a héten kirobbant labdarúgó bundabotrányban, ugyanakkor egyre több a cáfolat is.

Az európai futball történetének legnagyobb megvesztegetési botránya változatlanul az első számú hír az országban azok után, hogy a bochumi államügyészség és a rendőrség pénteken a nyilvánosság elé tárta: egy nemzetközi bűnbanda tagjai kilenc országban – köztük Magyarországon is – több mint 200 első-, és alacsonyabb osztályú mérkőzések, továbbá nemzetközi kupatalálkozók eredményét igyekeztek befolyásolni, hogy a különböző fogadásokkal busás haszonra tegyenek szert. Ebből a célból pedig állítólag játékvezetőket, játékosokat, edzőket, illetve klubvezetőket vesztegettek meg.

A bochumi ügyészség szerint Magyarország 13 első osztályú mérkőzéssel szerepel a gyanúsított országok listáján, és a Bild ennek kapcsán szombaton az Újpestet említette. A vasárnapi újságok a magyar klub által is határozottan cáfolt információt nem erősítették meg, az állítólag érintett külföldi klubok közül csak a törökországi Fenerbahcéről tettek említést.

Ezzel szemben a németországi klubokat a sajtó egyáltalán nem kímélte. A vasárnapi lapok már több alacsonyabb osztályban, illetve a regionális ligában játszó egyesületet említettek név szerint is. A legtöbbet hangoztatott csapat a VfL Osnabrück, továbbá az SSV Ulm, valamint a Würzburger Kickers, sőt az utóbbiból állítólag már egy játékost őrizetbe is vettek. A gyanúsított egyesületek ugyanakkor sorra cáfolták állítólagos érintettségüket.

Theo Zwanziger, a Német Labdarugó Szövetség (DFB) elnöke a vizsgálat lezárulta után a bundabotrányban érintett játékosok, illetve klubvezetők gyors és szigorú megbüntetését ígérte. A DFB vezetője azt hangoztatta, hogy minden eszközzel segíteni kívánják az ügy mielőbb és teljes feltárását. Zwanziger szerint örökre el kell távolítani a labdarúgás területéről azokat az embereket, akik a futballt bűnös céljaik megvalósításának eszközeként igyekeznek felhasználni.

Németországban állítólag 32 alacsonyabb osztályú mérkőzésen történt megvesztegetés. Az országban nem ez az első ilyen jellegű botrány, 2005-ben már lelepleztek egy hasonló – méreteit tekintve azonban jóval kisebb – ügyet, amelynek főszereplője a többszörösen megvesztegetett Robert Hoyzer játékvezető volt. Hoyzert később két és fél évi börtönre ítélték. Az akkori botrány több megvesztegetője – köztük egy Berlinben élő horvát testvérpár – a mostani bundázásban is kulcsszerepet játszott.

A legújabb megvesztegetéseket élesen elítélte a német igazságügyi miniszter. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger úgy vélte, hogy minden eszközzel fel kell lépni az ilyen jellegű manipulációkkal szemben, az érvényben lévő büntetőjogi szabályok szigorítását azonban elutasította.
A nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a berlini székhelyű Transparency International helyi tagozata arra szólított fel a labdarugó szövetséget: a történtek után német csapatok bizonyos országok egyesületeivel ne álljanak ki baráti mérkőzésekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.