Élet-Stílus

Federer trónja is tét Londonban

Vasárnap startol a férfi teniszezők szezonzáró szupertornája, amelyre új helyszínen, Sanghaj helyett Londonban, továbbá Mesterek Kupája helyett immár World Tour Final „címmel" kerül sorra.

Viszont változatlanul a férfi tenisz nyolc legjobb játékosa csap össze a viadalon – annyi módosítással, hogy a sérüléssel bajlódó, s emiatt visszalépő amerikai Andy Rodickkot a rangsorban kilencedik Robin Söderling pótolja. A „nyolcasból” két olyan játékos tagja a jelenlegi mezőnynek, aki korábban már megnyerte az évadzáró szupertornát, a címvédő Novak Dokovics, valamint a korábbi négyszeres győztes, világelső Roger Federer.

A szerb és a svájci klasszis elkerülte egymást a szerdai soroláson: Djokovics Rafael Nadallal, a tavaly döntős orosz Nyikolaj Davigyenkóval és az újonc Robin Söderlinggel együtt a B csoportban kapott helyet, az A jelű négyesben pedig Federeren kívül Juan Martin Del Potro, Andy Murray és szintén „első bálozó” Fernando Verdasco szerepel.

„Ez a torna különbözik a Grand Slam-versenyektől, persze nem számít kisebbnek, kevésbé fontosnak. Mindenki, aki itt van, rászolgált a részvételre, mert különleges dolgokat vitt véghez a szezonban. Izgalmas torna lesz, bármi lehet” – nyilatkozta az általunk elsőszámú esélyesnek vélt Federer, aki nem titkolta, hogy győzni jött Londonba, és nem mellékesen igyekszik megtartani a világranglistán elfoglalt első helyét.

Egyébként nem csak mi tippelünk a svájci sikerére, a William Hill bukmékeriroda szintén úgy véli, Federer a fő favorit (annak ellenére, hogy legutóbb Párizsban leszerepelt, és az elveszített US Open-döntő óta csupán négy mérkőzést nyert meg, tornát egyet sem), őt pedig Djokovics, Murray, Nadal és Del Potro követi a sorban. A nevezettek szintén elszántan készülnek a versenyre. Közülük – Federert is idesorolhatjuk – Djokovics van a legjobb formában, a legutóbbi két tornán, Bázelben és Párizsban sem talált legyőzőre, s a „diadalmenet” során Federet és Nadalt is legyőzte. Nem mellékesen ő a címvédő.

De Nadal is bizakodó: „Fizikailag és mentálisan is jó formában vagyok, a szezon végén még sohasem voltam ennyire fitt” – mondta a mallorcai, akinek matematikailag van esélye arra, hogy Federert megelőzve elfoglalja a trónt, a rangsor első helyére lépjen.

Az ötmillió dollár összedíjazású tornán mindkét csoport első két helyezettje jut tovább, és keresztbejátszás során alakul majd ki a jövő vasárnapi döntő párosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik