Élet-Stílus

Sarkozy bocsánatot kért az írektől

A francia elnök bocsánatot kért az ír kollegájától, miután hazája fociválogatottja egy szabálytalan góllal harcolta ki a vébérészvételt a párizsi pótselejtezőn. Sarkozy ugyanakkor nem támogatja az újrajátszás ötletét.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Brian Cowen ír miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóján beszélt a nagy visszhangot kiváltott összecsapásról, és Thierry Henry kezezéséről, ami a franciák továbbjutást érő gólját megelőzte.

Sarkozy azt mondta: megérti az írek elkeseredettségét, de a Cowen által is szorgalmazott újrajátszást nem támogatja.
“Mondtam Brian Cowennek, mennyire sajnálom őket. De nem léphetek a játékvezető, a francia vagy az európai futballvezetők helyébe, inkább a helyemen maradok” – mondta újságíróknak Sarkozy.

Az ír kormányfő korábban támogatásáról biztosította hazája labdarúgó-szövetségét (FAI), amely hivatalos tiltakozást nyújtott be a nemzetközi szövetséghez (FIFA), és a meccs újrajátszását kérte. John Delaney FAI-elnök emlékeztetett: 2005-ben már volt példa arra, hogy egy vb-selejtezőt megismételtek. Az Üzbegisztán-Bahrein találkozóról van szó, amelyen a japán bíró, Tosimicu Josida érvénytelenítette a hazaiak 11-esét, mivel egy üzbég játékos a lövés előtt befutott a büntetőterületre, majd ahelyett, hogy megismételtette volna a 11-est, szabadrúgást ítélt a bahreiniek javára.

A FIFA illetékesei az ír beadványra előzetesen úgy reagáltak, hogy az esetleges újrajátszásba mindkét szövetségnek bele kellene egyeznie, mielőtt a végrehajtó bizottság egyáltalán foglalkozhatna az üggyel.

Írországban a történtek után többen – köztük a válogatott csapatkapitánya, Robbie Keane és a szövetségi kapitány, az olasz Giovanni Trapattoni – is úgy érzik: a FIFA jobban örül annak, hogy a sportági nagyhatalom Franciaország lesz ott a jövő évi, dél-afrikai vb-n, és nem a futball világában “kis halnak” számító írek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik