Élet-Stílus

Magyarország is érintett a bundabotrányban

Pénteki német sajtójelentések szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A német illetékes hatóságok mindezt hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban már előzetesen közölték: a bochumi államügyészség az év elején indított vizsgálatot egy, a labdarúgó-mérkőzések kimenetelét befolyásoló nagyszabású nemzetközi fogadási botrány felgöngyölítése érdekében. Az államügyészség kezdeményezésére Németországban már több őrizetbe vétel történt, sőt, sajtóinformációk szerint állítólag más országokban is hasonló letartóztatásokra került sor. A hatóságok mintegy 100 németországi gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot.

Értesülések szerint a botrány 9 országot és több mint 200 személyt érint, az illegális fogadások szervezésének egyik központja pedig Németország, illetve Berlin volt. A gyanúsítottak – egy nemzetközi banda tagjai – állítólag játékosokat, edzőket, bírókat és klubvezetőket igyekeztek busás pénzek ellenében a mérkőzések kimenetelének manipulálására bírni. Az állítólag érintett országok között a sajtó Németország mellett Ausztriát, Belgiumot, Boszniát, Horvátországot, Magyarországot, Szlovéniát, Svájcot és Törökországot említette, de más információk szerint nem zárható ki Görögország, Macedónia és Szerbia érintettsége sem. A banda tagjai a hírek szerint ezekben az országokban igyekeztek különböző mérkőzéseket manipulálni. Az újságok ennek kapcsán ugyanakkor kiemelték, hogy a fő “célpont” Törökország volt.

A német hatóságok Berlinben őrizetbe vettek két horvát férfit – egy testvérpárt – is, akik 2005-ben már részt vettek a német labdarúgás egyik legnagyobb fogadási botrányában. Annak középpontjában Robert Hoyzer játékvezető állt, aki beismerte, hogy bíróként közreműködött német kupa, illetve másodosztályú, továbbá regionális mérkőzések manipulálásában, és azért csaknem 70 ezer eurót kapott. A bíróság később két év és öt hónap börtönre ítélte őt.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) azt állította: információi szerint a “bundabotrány” németországi mérkőzéseket nem érintett, a sajtó ugyanakkor ezzel ellentétes véleményen van. A bochumi államügyészség péntek délutánra sajtóértekezletet helyezett kilátásba a részletek ismertetésére.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA) is. Az érintett mérkőzéseket állítólag 2005 júliusa és 2007 júliusa között játszották. A bochumi ügyészség Németország esetében későbbi mérkőzéseket is vizsgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik