Élet-Stílus

Halálos focifieszta Algériában – videó

A helyi hatóságok jelentései szerint 14 ember halt meg Algériában, miután tömeges ünneplés kezdődött az utcákon azt követően, hogy az afrikai ország labdarúgó-válogatottja szerdán Egyiptom legyőzésével kijutott a jövő évi világbajnokságra.

A fieszta során 175 különböző balesetben több mint 250-en szenvedtek könnyebb és súlyosabb sérüléseket, valamint 145 embernél állapítottak meg szívinfarktust.

Mindeközben a pótselejtezőn részt vett két ország diplomáciai nézeteltérései továbbra sem oldódtak meg. Az algériaiak sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az egyiptomi nagykövetet visszarendelték hazájába, egyben kijelentették, nem kívánják tovább fokozni a két állam közötti negatív hangulatot, amely múlt szombaton éleződött ki. Akkor Egyiptom Kairóban legyőzte Algériát – ezután került sor a szudáni rájátszásra -, s a vendég játékosok azt állították, hogy a házigazdák szurkolói megfélemlítették őket, ugyanis az algériai válogatott buszát megdobálták, több futballista megsérült.

Tüntetések Kairóban

Tizenegy egyiptomi rendőr sebesült meg tüntetőkkel összecsapva Algéria kairói nagykövetsége előtt pénteken, két nappal azután, hogy a futball-világbajnokság selejtező mérkőzésén az egyiptomi válogatott kikapott Algéria nemzeti csapatától, s így nem jutott ki a világbajnokságra.

A kairói belügyminisztérium közlése szerint az egyiptomi tüntetők kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg az algériai nagykövetség védelmére kivezényelt rendfenntartókat. Megrongáltak továbbá tizenöt gépkocsit és négy kirakatot.

Egy tüntető diák az algériai nagykövet kiutasítását követelő táblát tartott a kezében, s azt mondta, úgy kell bánni Algériával, mintha hadat üzent volna Egyiptomnak. A tüntetők csütörtök este kezdtek gyülekezni az algériai követség előtt. Közel 150-en voltak, algériai zászlókat égettek, és ellenséges jelszavakat kiáltoztak Algéria ellen.

Péntek délután a rohamrendőrség eltorlaszolta a Zamalek negyedbe vezető utakat, ahol a nagykövetség épülete áll.
A kartúmi meccs diplomáciai feszültséget okozott a két ország között. Egyiptom konzultációra hazahívta csütörtökön algériai nagykövetét, azzal az indoklással, hogy egyiptomi szurkolókat támadtak meg szerdán algériai állampolgárok a szudáni fővárosban rendezett mérkőzés után.

A szudáni külügyminisztériumba viszont Egyiptom kartúmi nagykövetét kérették be, és tiltakoztak nála az egyiptomi sajtóban megjelent cikkek miatt, mivel azok Szudán szerint eltúlozzák az algériai-egyiptomi mérkőzés után történt “kisebb incidensek” súlyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik