Élet-Stílus

Vegyszerekkel borít el a GMO

A génmódosított növények bevezetése óta drámai mértékben megnőtt a gyomirtó szerek felhasználása – állítja egy friss tanulmány. Hazai zöldek szerint mindez aggodalomra ad okot a GM-növények európai bevezetése kapcsán.

A genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, mint például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú gyomirtót. Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica, gyapot egyre inkább uralkodóvá váltak az Egyesült Államok növénytermesztésében, ezzel nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel permetezett területek nagysága.

A megnövekedett növényvédőszer-használat a glüfozát rezisztens gyomok gyors kialakulását és elterjedését idézte elő: ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell tehát gyomirtószereket használni.

A mostani jelentés szerzője, Dr. Charles Benbrook az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) adatait használta. Egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy a gyomirtószertűrő növényekhez felhasznált vegyszermennyiség növekedése összefügg a glüfozát hatóanyagú gyomirtóval szemben ellenálló gyomnövények megjelenésével és elterjedésével– írja közleményében a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A jelentés szerint a génmódosított kukorica, szója és gyapot köztermesztésének első 13 éve mintegy 144 ezer tonnával növelte meg a növényvédő szerek felhasználását. Manapság az amerikai gazdák egyre kritikusabbak a génmódosított növényekkel szemben a génmódosított vetőmagok árának drasztikus emelkedése és a rezisztens gyomok gyors terjedése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik