Élet-Stílus

Minden sztár színpadon

A karácsonyi időszakban a legtöbb előadó úgy érzi, „nagy” koncertet kell tartania. Szinte minden napra jut egy „gigakoncert”. Ízelítő Billtől a Csíkig.

november 20.
Deák Bill Gyula

A koncertdömpinget Deák Bill Gyula nyitja november 20-án. A jóval időszámításunk előtt készült Kopaszkutya című kultfilmben volt a falon egy graffiti: „Bill, a Király”. Sokan azóta is így gondolják a „legnégerebb hangú magyar bluesénekesről”. Ezúttal teljes életművének legnépszerűbb dalait adja elő a Sportarénában, olyan közreműködőkkel, mint Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Presser Gábor és Babos Gyula. Billnek mellesleg most jelent meg A Király meséi című albuma, nyilván erről is hallhatunk majd ízelítőt.

december 5.
Kispál, Hobo, Szörényi

December első szombatján nagyüzem lesz a koncerttermekben. A Petőfi Csarnokban például a Kispál és borz vezeti elő dalait. „A kilencvenes évek legfontosabb zenekara” mindig tartogat valami meglepetést egy ilyen koncerten. Egyébként nemrég jött ki a zenekar DVD-je, amelyen van három vadonatúj szám is, egy igazi Kispál-albumra, úgy tűnik, még várni kell. Azt lehet tudni, hogy nincs minden rendben az alkotói energiákkal a csapat körül, de mindig érdemes megnézni őket élőben.

Maga Hobo mesélt az FN-nek korábban a Circus Hungaricus című új, szokatlanul rockos hangzású, és megszokottan a közállapotokat tárgyaló lemezéről. A Millenárison tartott lemezbemutató egyben tekinthető Hobo-karácsonynak is. A koncerten az új dalokat mutatják be, és jónéhány a cirkusz-tematikához köthető régebbi opusz is felhangzik. Vendég: Rúzsa Magdi.

Bár régen bejelentette, hogy többet nem koncertezik, a Művészetek Palotájában újra színpadra lép Szörényi Levente. Az Illés és a Fonográf közötti átmeneti időszakban, 1974-ben jelent meg első, 1980-ban második, 1986-ban utolsó szólóalbuma. A „64” című szólóestjén elsősorban ezekről válogat, de az elmaradhatatlan Illés-sikerek felidézéséhez színpadra lép Bródy János, Szörényi Szabolcs és Szörényi Örs is. A koncerten a népszerű Társulat-produkció meghívott művészei is közreműködnek.

december 11.
Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa idén ősszel „Ha én zászló volnék …” címmel megjelentett egy válogatás CD-DVD-t, amelyen az elmúlt évek koncertjeit örökítették meg. Ez az apropója a mostani hangversenynek. Mint elmondta, a fergeteges tavalyi esztendő után – amikor is Kossuth-díjjal és Prima Primissima-díjjal is elismerték eddigi munkásságát – ezúttal a Művészetek Palotája intim, elegáns környezetét választotta koncertje helyszínéül.

december 12.
Révész Sándor

Révész Sándor csillogó tehetségű fiatal zenésztársakat talált maga mellé, s velük együtt valósítja meg akusztikus hangkép-álmát a Müpában. A koncerten a tervek szerint Révész Generálos múltjából és a Piramis dalarchívumából is megszólalnak múltidéző dalok. Emellett szólólemezeiről válogatnak, illetve vadonatúj számok is elhangzanak.

december 15.
Ghymes

A galántai Ghymes együttes hagyományos karácsonyi koncertjét ezúttal megduplázza a Pecsában. Kettőtől a kicsiknek, este héttől a nagyoknak mutatja be a magyar, valamint közép- és kelet-európai gyökereken táplálkozó sajátságos zenéjét. A Szarka testvérek által vezetett 26 éves zenekar igazi karácsonyi hangulatot szokott varázsolni, ahogy mondani szokták, 1-99 éveseknek.

december 18.
Tankcsapda, Tátrai Band

A Syma Csarnokban három szalagavató és négy céges rendezvény között december 18-án a Tankcsapda is helyet kapott. A debreceni tankok ma vitathatatlanul Magyarország vezető rockzenekarát alkotják. Néhány hete jött ki az új albumuk is, a „Minden jót!”. Nyilván innen merítik a koncert műsorának nagy részét, de nem maradhat el a „Be vagyok rúgva”, a „Menyország tourist” és a többi gigasláger sem.

Húsz éve jött létre a Tátrai Band Tátrai Tibor gitárossal, Horváth Charlie énekessel, Pálvölgyi Géza billentyűssel, Kovács Tamás basszusgitárossal és más kiváló muzsikusokkal. Már a debütáló albumban feltűnt a zenekar jellegzetes, össze nem téveszthető hangzása. Felejthetetlen volt az is, ahogy az akkor újra előkerült Charlie erős akcentussal énekli például, hogy „Illúziók nélkül, nap nap után”. Az eredeti tagok tíz év után ismét összeállnak, hogy a Sportaréna közönségének eljátsszák az életmű legfontosabb számait.

december 19.
Quimby

A Quimby, a legeredetibb és talán a legjobb koncerteket adó magyar alternatív rockegyüttes, 1991-ben alakult Dunaújvárosban. Bár 1993-ra összeállt a zenekar, több tagcserét követően ’95-re alakult ki a felállás. A hírnevet a Diligramm című lemezük hozta meg, amely ’98 tavaszán az év albuma lett. Eddigi legnagyobb közönségsikerük a ’99-ben megjelent Ékszerelmére és a 2005-ös Kilégzés című album volt. Az utóbbi időben kisebb projektekkel jelentkeztek, például az Ajjajjaj című maxilemezzel. Állítólag most is egy hasonlón törik a fejüket. Mindegy is, egy Pecsa-béli Quimby-karácsonynál nem hozhat szebbet az „elő-Jézuska”.

december 21.
Muzsikás

A Muzsikás a hagyományos magyar népzene legismertebb együttese, Japántól Dél-Afrikáig szinte nincs olyan helye a világnak, ahol ne fordult volna meg. Hatalmas sikerrel muzsikált többek között a New York-i Carnegie Hallban és a londoni Royal Albert Hallban, s neves klasszikus zenészekkel való együttműködése során a legigényesebb komolyzenei közönséghez is eljuttatta a magyar népzenét. Több rangos elismerés birtokosai, s a világzene–népzene legjelentősebb nemzetközi díját, a WOMEX-díjat is átvehették. Mint mindig, ezúttal is magyar népzenét muzsikálnak a Müpában a Dunántúltól Moldváig, többször meghívott zenész barátaikkal – például Dresch Mihállyal, Petrás Máriával – közösen is.

december 27.
Fenyő Miklós

Nagyon olcsó poén, de nem lehet kihagyni: nincs karácsony Fenyő nélkül. “Mr. Rock and Roll” az elmúlt 42 évben nem kevesebb, mint 28 albumot készített. Mint a Made in Hungária című kiváló filmbből tudjuk, Amerikában szeretett bele a rock and roll műfajba, és az ehhez kapcsolódó életérzést próbálta hazánkban is megvalósítani. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a “Hotel Menthol”, “Limbó Hintó”, “Rock and Roll Party”, “Duci Juci”, “Napfény a jégen”. Idén ismételten megrendezik a Fenyő Ünnepet a Syma Csarnokban, ahol vendégként közreműködik Gallusz Nikolett valamint Roy és Ádám.

december 29.
Lovasi András-est

Ezen az estén nem a szerző működik közre más produkciókban (Budapest Bár, Csík zenekar, Lackfi-versek), hanem vendégei, barátai adnak elő – és persze ő maga is énekel – 22 év dalterméséből. Közreműködik a Kispál és a Borz, a Kiscsillag, számos nagyszerű folk-, dzsessz- és rockzenész, énekes. A leghíresebb szerzemények mellett lesz néhány korai zsenge, a ritkán játszott szólóanyag dalai, és vadonatúj darabok is elhangzanak. Mindezt úgy, ahogyan azt már a Müpában hagyománynak számító Kispál-koncerteken megszokhattuk: zenei meglepetésekkel, új ajándék zokniban…

december 30.
Demjén Ferenc

A nemzet Rózsija „Százezerszer mondom el…” címmel tartja hagyományos karácsonyi koncertjét a Sportarénában. A koncert Demjén idén megjelenő, új stúdióalbumának lemezbemutatója is egyben, de természetesen nem maradnak ki a műsorból a nagy slágerek (Jégszív, Hogyan tudnék élni nélküled, Szerelemvonat stb.)

december 30.
Csík

Sok éve kedves hagyomány a Csík zenekar életében, hogy az év utolsó előtti napján Óévbúcsúztató mulatságot tart. Az idei vendégeik: Presser Gábor, Dresch Mihály, Kiss Tibor, a Dűvő Zenekar, a Hot Club of Hungary. A Csík egészen egyedi formáció, aki autentikus népzenekar létére időnként kortárs rockzenekarok – Kispál, Quimby, Tankcsapda – számait dolgozza fel. És meg kell hagyni: jobban, mint az eredeti szerzőjük-előadójuk. Mindezt popsztárnak kijáró népszerűséggel jutalmazza a közönség, aki közben észrevétlenül megkedveli a kalotaszegi csárdásokat is. Aki nem hiszi, járjon utána a Millenárison.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik