Élet-Stílus

Lemaradhatnak a vébéről a portugálok

Magyar idő szerint csütörtök hajnalra, a pótselejtezők lezárultával teljessé válik a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság 32 csapatos mezőnye. Európában négy, az amerikai kontinensen és Afrikában egy-egy mérkőzést rendeznek.

Az európai párharcok közül még egy sem lefutott. a legkedvezőbb helyzetből a franciák várhatják a folytatást, de még Raymond Domenech együttese sem érezheti magát biztos résztvevőnek.

A rengeteget bírált francia kapitány és csapata szombaton egy szerencsés góllal győzött Írországban, és a hazai visszavágó sem ígérkezik könnyűnek, mivel sok sérült. A védelemből Eric Abidal és Gael Clichy, míg a középpályáról Franck Ribéry, Jeremy Toulalan, illetve Abou Diaby fog hiányozni.

biztos résztvevők

Afrika: Dél-afrikai Köztársaság (rendező jogán), Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Kamerun
Ázsia: Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK
Dél-Amerika: Brazília, Chile, Paraguay, Argentína
Európa: Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország (egyben címvédő), Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia
Észak- és Közép-Amerika: Mexikó, Egyesült Államok, Honduras
Óceánia: Új-Zéland

A portugál és az orosz csapat szintén egygólos előnyből kezd a visszavágón, de mindkét gárda idegenben lép pályára. A szombaton mutatott játék alapján a portugálok van miért aggódniuk, hiszen a Bosznia-Hercegovina elleni 1-0-ás siker alkalmával – csakúgy mint a selejtezőkön – adósak maradtak a jó játékkal, ráadásul győzelmükhöz szerencsére is szükségük volt, a bosnyákok háromszor találták el a kapufát Lisszabonban.

Carlos Queiroz szövetségi kapitány legnagyobb gondja most is a szupersztár Cristiano Ronaldo hiánya lesz, a hazaiaknak pedig az eltiltások miatt megtizedelt védelem. Ciro Blazevic csapatában nem léphet majd pályára két hátvéd, Emir Spahic és Samir Muhatovic, illetve a védekező középpályás Elvir Rahimic.

Az orosz csapat ugyan csak 2-1-re nyert hazai pályán a szlovénok ellen, ám kombinatív támadójátékával uralta a meccset, s Guus Hiddink tréner ígéri, Ljubljanában sem csak védekezni fognak.

A legkiélezettebb küzdelem a már a sorsolásnál kétesélyesnek ítélt görög-ukrán párharcban várható. Athénban gólnélküli döntetlennel zártak a csapatok, Donyeckben könnyen elképzelhető, hogy egy gól fog dönteni.

Az utolsó afrikai résztvevőről az Egyiptom-Algéria-összecsapás dönt. A két együttes szombati, kairói meccse kapcsán kialakult helyzet miatt igencsak feszült hangulatúnak ígérkező találkozót szükség esetén 15 ezer rendőr biztosítja. A mérkőzés előtt megdobálták a Kairóba érkező algériaiak buszát, több játékos megsérült, majd a találkozót követően utcai zavargások törtek ki, melyekben 12 hazai és 20 vendégszurkoló megsérült.

A mérkőzés 2-0-ás eredménnyel zárult, ami azt jelentette, hogy az élen holtverseny alakult ki, vagyis szükségessé vált a pótselejtező az előzőleg kisorsolt szudáni Omdurmanban. A másik semleges helyszín Tunézia lett volna.

Amerikában is már csak egy hely kiadó. A Costa Ricában szombaton elért egygólos győzelme révén az uruguayi labdarúgó-válogatottnak már egy döntetlen is elég szerdán – magyar idő szerint csütörtök hajnalban – ahhoz, hogy Dél-Amerikából ötödik csapatként biztosítsa helyét a jövő évi világbajnokságon.

pótselejtezők

Európai visszavágók:
Ukrajna-Görögország, Donyeck 19 ó (1. mérkőzésen: 0-0)
Bosznia-Hercegovina – Portugália, Zenica 20:45 ó (0-1)
Szlovénia-Oroszország, Maribor 20:45 ó (1-2)
Franciaország-Írország, Saint-Denis 21 ó (1-0)

Afrikai pótselejtező:
Egyiptom-Algéria, Omdurman 18:30 ó (Eurosport)

Amerikai pótselejtező, visszavágó:
Uruguay-Costa Rica, Montevideó 0 ó (1-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik