Élet-Stílus

Éjjel is ragyog az Erzsébet híd

Már három fővárosi híd is díszkivilágítással büszkélkedhet, ugyanis a Szabadság és a Lánchíd után az Erzsébet híd is fényárban úszik mostantól. A díszes világítást ráadásul Japán fizette.

November 17-én, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján kapcsolták fel véglegesen az Erzsébet híd nemrég elkészült díszkivilágítását. A részben japán pénzből és tervek alapján – a világhírű japán építész Ishii Motoko keze munkája – kialakított világítás 250 millió forintba került, amelyből közel 100 milliót a Japán állam állt.

Jogos a kérdés, miért is jó a japánoknak, hogy egy magyar híd díszkivilágítását pénzelik? Sosem gondolnák, de a diplomáciai kapcsolatfelvételek évfordulója – az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 140., valamint a magyar japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából – döntöttek úgy, hogy valamivel idehaza is emlékezetessé kellene tenni az eseményt. Az ötlet már 2006-ban megérett, a távol keleti országban úgy döntöttek, az egyik Duna-híd díszvilágításának kiépítése megfelelő lenne erre az ünnepi alkalomra.

Az Erzsébet híd névadója, Sissy, akkor volt Magyarország királynéja, amikor a két ország közti első diplomáciai kapcsolat megszületett. Ezért is esett a választás az Erzsébet hídra, Budapest egyetlen függőhídjára, amelynek díszkivilágítása a két ország barátságát is szimbolizálná.

Képek a díszkivilágított hídról (vezess.hu)

Képek a díszkivilágított hídról (vezess.hu)

Az éjszakai fényekért 380 darab fémhalogén-lámpa, illetve fénycső felel, összesen 35 kWattnyi teljesítménnyel. A pillérekhez kapcsolódó főkábeleket kisebb teljesítményű LED-ek világítják meg, és opalizált LED-lámpákat is szereltek a hídra. Nemzeti ünnepeink alkalmával a pillérek egy külön fényvető sorral piros-fehér-zöld színű fénnyel is kiemelhetők lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik