Élet-Stílus

Nem a koppenhágai klímacsúcs lesz a mérföldkő

admin
admin

2009. 11. 15. 10:40

Nem a koppenhágai klímacsúcson dől el véglegesen, hogy miket vállalnak az egyes országok a globális felmelegedés elleni küzdelemben a kiotói egyezmény után - állapodtak meg vasárnap a vezető hatalmak a szingapúri csúcstalálkozón.

Befejeződött vasárnap Szingapúrban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója, ahol konszenzus alakult ki arról, hogy a dán javaslatnak megfelelően két ütemben történjék a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi klímavédelmi megállapodás kidolgozása – vasárnap közölte Michael Froman, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója.

Froman szerint Obama és az APEC-csúcs többi résztvevője is támogatja Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatát, hogy a decemberi koppenhágai klímacsúcson politikai döntés szülessen a kiotói egyezményt felváltó megállapodásról, és a végleges, jogilag kötelező egyezményt a későbbieken hozzák tető alá.

Michael Froman szerint az APEC-vezetők arra az álláspontra jutottak: irreális elvárni egy teljes, jogilag kötelező érvényű nemzetközi megállapodás kidolgozását a 22 nap múlva kezdődő koppenhágai csúcsértekezletig.

Az elmúlt két évben az ENSZ vezetésével kemény tárgyalások folytak olyan új globális, a Föld éghajlatának alakításáról szóló klímavédelmi egyezmény kidolgozásáról, amely felváltaná az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről 1997-ben kötött, 2012-ben lejáró kiotói egyezményt.

A házigazda, Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő a minap 191 állam- és kormányfőt hívott meg az új egyezmény kidolgozásának szentelt decemberi koppenhágai klímavédelmi konferenciára.

varázslatos bolygónk

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.