Élet-Stílus

Elbúcsúztatták Robert Enkét

admin
admin

2009. 11. 15. 15:09

Vasárnap mintegy 100 ezren vettek végső búcsút Robert Enkétől, a német labdarúgó-válogatott néhai kapusától.

A hannoveri stadionban és annak környékén mintegy 100 ezren vettek búcsút a 32 éves korában öngyilkosságot elkövetett Enkétől. Hasonló méretű gyászszertartásra a háború utáni első kancellár, Konrad Adenauer 1967 április 25-i temetése óta nem került sor.

A hannoveri AWG-stadion előtt már kora hajnaltól gyülekeztek az emberek, a kapukat reggel 8 órakor nyitották meg, és a szertartás kezdetére, 11 órára a 45 ezer férőhelyes stadion már zsúfolásig volt. Mintegy 50 ezren pedig a bejárat közvetlen közelében elhelyezett hatalmas kivetítőkön keresztül követhették figyelemmel az eseményeket. Robert Enke felravatalozott, virágkoszorúkkal borított koporsóját a stadion közepén helyezték el. A német válogatott koszorúját a volt barátok és játékostársak, Michael Ballack és Per Mertesacker helyezték el – írta az MTI németországi tudósítója.

A szertartáson a családtagok, a rokonok és a barátok mellett a német labdarúgó-válogatott és a Bundesliga-csapatok mellett jelen voltak a német politikai és sportélet legmagasabb rangú képviselői.

Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet az egymással szembeni, egyre inkább elhatalmasodó közömbösség veszélyére és arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek csakis az egymásra való odafigyeléssel előzhetők meg. Theo Zwanziger, a labdarúgó-szövetség vezetője Enke félelmei miatt eltitkolt depressziójával kapcsolatban hangsúlyozta: a futball, a sikerek nem jelentenek mindent, mert a sportnál vannak fontosabb dolgok is, mint például az egészség és a család.

GALÉRIA

GALÉRIA

A gyászszertartás a legnagyobb méltósággal zajlott le, annak végén a nyolcszoros válogatott Robert Enke egykori hannoveri játékostársai vitték ki a stadionból a koporsót. A néhai kapust kora délután a legszűkebb családi körben temették el kétéves korában, szívbetegségben elhunyt kislánya, Lara mellé. Az empedei temetőben a sír mellett a volt labdarúgót – akárcsak 2006-ban kislányát Heinrich Plochg tiszteletes búcsúztatta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.