Élet-Stílus

Koeman bátor játékot vár

Szombat este Gentben barátságos találkozón mérkőzik meg egymással a belga és a magyar válogatott. Törlesztenivaló van, a magyar csapat fél évszázada nem nyert a németalföldiek ellen.

A dánok elleni harcos játékot várja a válogatottól Erwin Koeman szövetségi kapitány. A holland szakember pénteken, a csapat szokásos délelőtti programját (gyúrás, séta, csoportos foglalkozás Nagy Sándor pszichológussal) követően tartott taktikai megbeszélésen fogalmazta meg elvárásait.

Az MLSZ tájékoztatása szerint arra buzdította futballistáit, hogy merjenek játszani, bátran vállalkozzanak és sokat kezdeményezzenek. A válogatott péntek este, a mérkőzés időpontjában is tréningezett, majd szombat reggel egy átmozgató edzéssel készül. Azt követően pedig újabb taktikai értekezletet tart a szakvezető.

Koeman Juhász Rolandot nevezte ki csapatkapitánynak. Az Anderlecht védőjét csütörtökön, a délelőtti videózás után véglegesítette a szerepkörben a holland szakember. Juhász a válogatott legutóbbi meccsén, a Dánia elleni vb-selejtezőn még csak “beugró” volt Gera Zoltán elárvult helyére, mostantól azonban hivatalosan is ő a csapatkapitány.

A 26 éves hátvéd egyébként szombaton 50. alkalommal lép pályára címeres mezben, először 2004. április 25-én, Zalaegerszegen (Magyarország-Japán 3-2) volt tagja a válogatottnak, amelyben eddig öt gólt szerzett.

A magyarok fél évszázada nem nyertek a belgák ellen (MTI)

A magyarok fél évszázada nem nyertek a belgák ellen (MTI)

A keret – Gera hiányán kívül – több helyen is változott, így a szövetségi kapitány korábbi jelöltjei közül kimaradt Szélesi Zoltán és Gyepes Gábor, valamint sérülés, illetve betegség miatt Dárdai Pál, Huszti Szabolcs és Gaál Miklós.

Csatlakozott viszont a Budapestről kedden reggel útnak induló Horváth Gáborhoz, Bodnár Lászlóhoz és Rudolf Gergelyhez az utólag meghívott Sándor György. A korábban meghívott, ám légúti megbetegedés és sérülés miatt kimaradó Kabát Péter és Farkas Balázs helyett a Genkben játszó Tőzsér Dániel is lehetőséget kaphat.

barátságos mérkőzés

Belgium-Magyarország
Gent. Vezeti: Picirrillo (francia)
A magyar keret
Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton)
Hátvédek: Bodnár László (DVSC), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Horváth Gábor (Videoton), Bodor Boldizsár (Roda)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (PSV), Halmosi Péter (Hull City), Vadócz Krisztián (Osasuna), Tóth Balázs és Tőzsér Dániel (mindkettő Genk), Buzsáky Ákos (Queens Park), Sándor György (Újpest)
Csatárok: Torghelle Sándor (Augsburg), Rudolf Gergely (DVSC), Priskin Tamás (Ipswich)

a magyarok ötvenegy éve győztek legutóbb

Szombaton 12. alkalommal csap össze egymással a belga és a magyar labdarúgó-válogatott. A két együttes Gentben 20:45 órától mérkőzik meg. Az eddigi mérleg nem túl hízelgő a magyarokra nézve, ugyanis 11 mérkőzésen mindössze kétszer győzött a csapat és két döntetlent ért el, hétszer pedig kikapott.

Legutóbb 1994. június 8-án találkozott a két válogatott, s akkor a belgák hazai pályán 3-1-re nyertek barátságos találkozón. Az utolsó magyar győzelem majdnem 51 éve, 1958. november 23-án született Budapesten (3-1). Belgiumban pedig egyetlen alkalommal, 1926. február 14-én nyert Magyarország nemzeti csapata akkor 2-0-ra.

Az eddigi mérkőzések:
1925.05.21., Budapest:
Magyarország-Belgium 1-3 – barátságos
1926.02.14., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 0-2 – barátságos
1956.06.03., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 5-4 – barátságos
1958.11.23., Budapest:
Magyarország-Belgium 3-1 – barátságos
1960.10.30., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 2-1 – barátságos
1972.06.17., Liége:
Belgium-Magyarország 2-1 – Eb, a 3. helyért
1982.06.22., Elche:
Magyarország-Belgium 1-1 – vb, csoportkör
1984.06.06., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 2-2 – barátságos
1988.03.26., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 3-0 – barátságos
1991.10.09., Székesfehérvár:
Magyarország-Belgium 0-2 – barátságos
1994.06.08., Brüsszel:
Belgium-Magyarország 3-1 – barátságos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik