Élet-Stílus

Melina Mercouri-díj Pécsnek

Szigorú monitoring eljárás után Melina Mercouri-díjjal és az ezzel járó 1,5 millió euróval ismerte el az Európai Bizottság Pécs felkészülését a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatra - jelentették be a projekt vezetői az elismerés csütörtöki hivatalos átadásakor Budapesten.

Mint Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára felidézte, egy nap híján három éve vált hivatalossá, hogy Magyarországról Pécs lehet elsőként Európa Kulturális Fővárosa. Az azóta eltelt időszak nem volt mindig problémamentes, de Pécs ma “a jövőre készülve minden pontján épül és szépül” – hangsúlyozta.

A szakállamtitkár kiemelte: a Melina Mercouri-díj nem jár automatikusan, az Európai Bizottság az elismeréssel az elmúlt esztendőkben végzett munkát jutalmazta.

A díjról szólva Güntner Péter, az Európai Bizottság magyarországi irodájának szekcióvezetője elmondta, azt korábban egyszerűbb támogatási szerződés helyettesítette, melynek alapján az érintett városok előzetes monitoring rendszer nélkül, az EKF-programok évében juthattak európai uniós forráshoz. Idén első alkalommal a bizottság megvizsgálja a résztvevők által tervezett kulturális programokat, valamint a felkészülés előrehaladását, majd az újonnan létrehozott Melina Mercouri-díj formájában nyújt támogatást.

A korábbi esztendőkhöz képest háromszorosára emelt összeg már szeptemberben megérkezett Pécs számlájára – árulta el Güntner Péter.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett, az EKF programok egykori kitalálójáról elnevezett díj egyfajta értékrendet tükröz. Ehhez kapcsolódik, hogy Pécs vállalta: saját kultúráját közvetíti Európa felé, de képviseli a közelében található, még nem EU-tag Horvátország és Szerbia kulturális értékeit is – fogalmazott.

A polgármester elmondása szerint a város még nem döntött arról, hogy mire használja fel díjjal járó 1,5 millió eurót, de a lehetőségek között megemlítette a “méltatlan helyzetű” Csontváry Múzeum felújításának beindítását.

Mint Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont vezetője elmondta, a több évig tartó, négyfordulós monitoring után az Európai Bizottság elsőként Pécsnek és Essennek ítélte oda a Melina Mercouri-díjat, a 2010-es EKF-programban részt vevő harmadik város, Isztambul egyelőre még nem kapta meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik