Élet-Stílus

Ránkszakadt egyhavi eső

Túl vagyunk a novemberi átlagos csapadékmennyiségen, Kékestetőn már 100 mm eső hullott. Csütörtöktől azonban a ciklon továbbáll, nyomában valamivel hűvösebb, de száraz és ködös idő veszi át az uralmat Magyarország felett.

Borongós, esős évszaknak ismerjük az őszt, ehhez képest szeptemberben még szinte tombolt a nyár, és az októberi eső is két erős hullámban támadt ránk.

Az 1971-2000. között számított sokévi csapadékátlag szeptemberben 48, októberben 44, novemberben 51 milliméter. Idén azonban szeptemberben országos átlagban mindössze 25 milliméter csapadék hullott, és területi eloszlása is igen eltérő volt – mondta el az FN.hu-nak Bella Szabolcs meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az októberi, nem végleges adatok szerint 58 mm eső esett, ami több, mint az átlag, és sem időben, sem térben nem volt egyenletes.

Szárazságtól az özönvízig

A novembernek még csak egyharmadánál járunk, az előzetes adatok szerint mégis már 60 mm csapadék hullott, a legtöbb épp a napokban: 8-án és 9-én egyaránt 17-17 mm. A csapadék eloszlása és mennyisége évről-évre változó lehet, korai lenne az idei ősz jelenségeit a klímaváltozás számlájára írni – figyelmeztet a szakember. Ha ugyanis megvizsgáljuk az 1901 és 2008 közötti időszak őszi hőmérsékleti és csapadékadatait, érdemi eltérést nem találunk. A hőmérséklet például e 108 év alatt 0,57 Celsius-fokot emelkedett, ami nem egy szignifikáns érték.

A csapadék eloszlásáról érdemes megnézni az OMSZ honlapján elhelyezett térképeket. Szeptemberben, amikor amúgy is az átlagos csapadékmennyiség alig fele hullott, a területi megoszlás is érdekesen alakult: a Nyíregyháza-Nagykanizsa vonaltól délre a sokévi átlag 5-40 százaléka, északra 60-90 százaléka hullott.

Októberben Délkelet-Magyarországon és a keleti határsávban a bizonyos sokévi átlag kettő-négyszerese esett. Az ország többi részén 80-140 százalékot jeleznek a térképek. Egy diagramm a honlapon pedig azt mutatja, hogy az átlag feletti csapadékmennyiség két egyheti részletben, a hónap elején és végén hullott.

„A csapadékösszeg aránya az 1971-2000 átlaghoz viszonyítva, 2009. október” (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

„A csapadékösszeg aránya az 1971-2000 átlaghoz viszonyítva, 2009. október” (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Eláll az eső holnapra

A Kárpát-medence időjárását az utóbbi napokban egy mediterrán ciklon alakította. Ezek a Földközi-tenger középső medencéjében képződő ciklonok hozzák a legtöbb csapadékot az év során – tudtuk meg vadász Vilmos meteorológustól. A ciklon hatására váltakoztak térségünkben szárazabb és jelentős esőt adó napok, a Kékestetőn például már 100 mm hullott. Ha lassan is, a ciklon csütörtökre továbbáll, nyomában hűvösebb, de szárazabb levegő érkezik.

Az OMSZ munkatársa szerint reggeltől már csak keleten, északkeleten várható jelentéktelen csapadék. Éjszaka 0 és +5 fok között várható a hőmérséklet, napközben sokhelyütt nehezen oszló köd képződhet. A következő napokban sehol nem várható számottevő csapadék, és a párás-ködös idő ellenére van remény némi napsütésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik