Élet-Stílus

Függőséget okozhat a filmhíradóoldal

Már interneten is meg lehet nézni a magyar hangos filmhíradó első 12 évét tartalmazó gyűjteményt, amely az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be. Előbb-utóbb pedig talán majd a teljes filmarchívum elérhető lesz az interneten. Nézegesse a videókat!

Jelentős ráncfelvarrást hajtott végre a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA). A korábban is elérhető 12 évnyi filmhíradót olyan formába tette közzé, hogy ha elkezdjük nézegetni az oldalt, szinte alig tudunk elszakadni.

A mostani átalakítással az volt a célunk, hogy mindenki elérhesse, és használhassa az archívumunkat – árulta el az FN.hu-nak Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató. Az egyik legnagyobb dicséret, amit kaptunk, hogy olyan lett az oldal, mintha nem is magyar állami intézmény hozta volna létre.

Mint azt az ügyvezető igazgató elmondta, egyelőre 5183 darab kis híradó filmecskét láthatunk az 1931 és 1943 közötti időszakból, de hamarosan az elkövetkező 20 év is felkerül az archívumba. Hosszú távon pedig az a cél, hogy a teljes hazai filmarchívum elérhető legyen minden internetező részére.

Jelenleg ugyanis az eddig digitalizált filmarchívum java csak az úgy nevezett NAVA-pontokban elérhető, ahol 2004-től összesen 400 ezer műsorszám gyűlt össze az országosan sugárzott magyar tévék hazai gyártású műsoraiból.

A Filmhiradók Online oldalon a korabeli közélet reprezentatív eseményei mellett szinte kézzelfogható közelségbe kerülnek a nézőkhöz a békeidők mindennapjai is. Bár a bejátszásokban feltűnik az utca embere, egy-egy hétköznapi hős, a bulvárhírek főszereplői már akkor is filmsztárok, sportolók, művészek vagy éppen újszülött oroszlánbébik voltak.

A korszak második felében azonban egyre több a politikus, uralkodó, arisztokrata és katona a hírekben. Ahogyan az idő előrehaladtával ritkulnak a nemzetek közötti barátságos labdarúgó-mérkőzéseken forgatott tudósítások, úgy nyernek teret a légvédelmi gyakorlatokról, hadászati fejlesztésekről szóló beszámolók, amelyeket később a világháború nemzetközi frontjairól érkező jelentések váltanak fel. A súlyos történelmi eseményeket kísérő színes hírek mindeközben bepillantást engednek az előkelő, ám zajedzett magyar rendőrkutyák és rendőrlovak életébe. Figyelemmel kísérhetjük a magyar-japán jégkorongmeccs izgalmait és Lillian Harvey budapesti látogatását, de értesülhetünk gróf Apponyi Albert temetéséről, valamint az angol királyné unokahúgának esküvőjéről Abel Smith gárdakapitánnyal is.

A világhíradók gyűjteményéhez az elhangzó szöveg minden egyes szavát leírták, így az kereshető szövegé vált. A Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások. Hamarosan pedig egy időszalagon is megjelenítik az adott filmrészlteket.

A filmhírek egyenként kommentálhatók és szabadon kulcsszavazhatók is a regisztrált felhasználók által. A látogatók orientációját a legnézettebb filmhírek és tematikus válogatások listái is segítik. A hordozható widget segítségével bármelyik filmhírt mindenki egyszerűen beágyazhatja saját honlapjába vagy blogjába, és könnyen megoszthatja őket ismerőseivel e-mailben és a közösségi oldalakon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik