Élet-Stílus

Leukémiás a kosaraslegenda

A leukémia egyik változatában szenved Kareem Abdul-Jabbar, a tengerentúli profiliga (NBA) történetének legeredményesebb kosarasa.

A 62 éves legendás centernél a betegség krónikus mijeloidos (CML) fajtáját állapították meg, ám jó esélye van arra, hogy megfelelő kezeléssel továbbra is teljes életet éljen. Az észak-amerikai profiliga (NBA) történetének legeredményesebb kosarasát decemberben vizsgálták ki, miután furcsa, kellemetlen tünetekre panaszkodva felkereste az orvosát.

„Egyre sűrűbben voltam rosszul: elöntött a forróság és izzadtam. Bár nem vagyok már fiatal, tudtam, ez nem normális” – nyilatkozta Kareem Abdul-Jabbar. Hozzátette: soha sem szívesen beszélt a magánéletéről, most azért tett kivételt, mert szeretne másokon segíteni azzal, hogy őszintén elmondja, hogyan, miképpen lett úrrá a betegségén.

„Van remény. A hasonló probléma kezelhető, ezzel is teljes életet lehet élni. Én vagyok az élő bizonyíték erre. Egyébként először igencsak megijedtem a diagnózistól, ám a harcművészetekben szerzett tapasztalatom átsegített ezen. Nagyon örülök, hogy hatékony a gyógyszeres kúra, és betegség ellenére alig kell változtatnom a megszokott életemen” – tette hozzá az 1989-ben, 42 esztendősen visszavonult, 218 centis óriás.

A kosaraslegenda a Milwaukee Bucks és Los Angeles Lakers csapataiban 20 évet húzott le az amerikai csúcsligában, amelynek máig legeredményesebb játékosa 38,387 pontjával, nem mellékesen hatszoros NBA-bajnoknak mondhatja magát. Ráadásul tavaly a Lakersszel segédedzőként is részese volt bajnoki győzelemnek – és már betegen.

Az MTI cikkében emlékeztetett arra, hogy Abdul-Jabbarhoz hasonlóa a torontói jégkorongozó, Jason Blake is CML-ben szenved. A hokis szintén gyógyszeres kezelést kap, de játszhat az NHL-ben, és rendre csapatának egyik legjobbja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik