Élet-Stílus

Börtönthriller a legesélyesebb az Európai Filmdíjra

Jacques Audiard börtönthrillerét, A prófétát hat kategóriában jelölte díjára az Európai Filmakadémia (EFA); a mozi májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, és Franciaország a legjobb külföldi film Oscar-díjára is nevezte.

Az “európai Oscarok” jelöléseit Sevillában jelentették be a hét végén. A legjobb európai film díjának jelöltjei közül Cannes-ban szintén sikert aratott a brit Fish Tank című kamaszdráma, az Engedj be! című, Torontóban díjazott svéd dráma, A felolvasó, amely Oscar-díjat hozott Kate Winsletnek, a nyolc Oscarral kitüntetett Gettó milliomos és Michael Haneke Arany Pálma-díjas A fehér szalag című háborús filmdrámája – közölte a The Daily Variety online kiadása.

A díj hivatalos honlapja szerint a legjobb európai rendezőnek járó díjra esélyes Pedro Almodóvar a Megtört ölelések című filmért; Andrea Arnold, a Fish Tank rendezője; Jacques Audiard A prófétáért; Danny Boyl (Gettó milliomos), Michael Haneke, A fehér szalag rendezője, valamint Lars von Trier az Antichrist című filmért.

A legjobb európai színész díjára jelölt a német Moritz Bleibtreu A Baader-Meinhof csoport című filmben nyújtott alakításáért; Steve Evets (Barátom Eric); David Kross (A felolvasó); Dev Patel (Gettó milliomos); Tahar Rahim (A próféta); valamint Filippo Timi, a Vincere című film szereplője.

A legjobb színésznőnek járó díjra jelöltek között szerepel Penélope Cruz (Megtört ölelések); Charlotte Gainsbourg (Antichrist); Katie Jarvis (Fish Tank); Yolande Moreau (Séraphine); Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo) és Kate Winslet (A felolvasó).

A legjobb európai forgatókönyvíró díjára esélyes Jacques Audiard és Thomas Bidegain (A próféta); Simon Beaufoy (Gettó milliomos); Gianni di Gregorio (Vénasszonyok nyara) és Michael Haneke (A fehér szalag).

A legjobb operatőrt a Carlo di Palma-díjjal jutalmazzák, az elismerésre Christian Berger (A fehér szalag); Anthony Dod Mantle (Antichrist és Gettó milliomos); Makszim Drozdov és Aliser Hamidhodzsajev (Paper Soldier) és Stéphane Fontaine (A próféta) a jelölt.

Az EFA még szeptember végén hirdette ki az elsőfilmes rendezők számára kiírt, Európai Felfedezés elnevezésű kategória jelöltjeit, amelyek között szerepel a Katalin Varga című, brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás. A versenytársak között szerepel a német-izraeli koprodukcióban készült Ajami című film; a grúz-kazah Gagma Napiri; a francia-dán Sois Sage; valamint a török-német koprodukcióban készült Sonbahar.

Az Európai Filmdíjakat december 12-én a németországi Bochumban adják át a nyerteseknek, akiket az Európai Filmakadémia több mint kétezer tagja választja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik