Élet-Stílus

Haye letaszította trónjáról Valujevet

Hangzatos ígéretek és nagy várakozás előzte meg a szombat esti-éjszakai Valujev-Haye WBA nehézsúlyú címmérkőzést, amely végül gyenge színvonalú "küzdelemmel" lepte meg a szurkolókat és a szakértőket.

A németországi Nürnbergben rendezett összecsapás előtt erősen megoszlottak a vélemények, és mind a jobb ökölvívónak tartott Haye-, mind a félelmetes fizikai paraméterekkel rendelkező címvédő Valuev oldalán sokan tették le a voksukat.

A nyitó meneteknek szinte mindenki nagy jelentőséget tulajdonított, és az első 3 perc nem csak iránymutató volt a taktikákat illetően, de utólag látva sajnos minden felvonásban ugyan az ismétlődött.

Haye az önmaga által prognosztizálttal ellentétben nem támadta le gyors kiütésre törekedve riválisát, inkább ütőtávon kívül mozgott, és távoli kontrákkal valamint megelőző, beugrásos akciókkal próbálta gyűjteni a pontokat. A lassúbb, statikusabb Valuev folyamatosan cammogott az angol kihívó után, és elsőkezes egyenesekkel kísérelte meg lezárni a brit menekülő útvonalait.

Haye elsősorban beugrásos akciókkal operált (MTI/EPA)

Haye elsősorban beugrásos akciókkal operált (MTI/EPA)

A nagyon nehezen pontozható, bántóan kevés akciót hozó, és emiatt szinte értékelhetetlen találkozóba a záró menet utolsó perce hozott némi izgalmat, miután Haye egy fejre irányuló kombinációval megfogta a Sauerland istálló kötelékébe tartozó bajnokot, aki nekitántorodott a köteleknek.

A kihívó vérszagot érezve lerohanta a gondban lévő orosz óriást, aki fogni próbált, a mérkőzésvezető pedig némileg érthetetlen módon azonnal közbe ugrott, és szétválasztotta a feleket. A fennmaradó másodpercekben már nem történt érdemi esemény, és így pontozásra került sor.

A döntnökök végül 114-114, 116-112, 116-112 arányú többségi döntéssel Haye-t látták jobbnak, aki ezzel cirkálósúly után a királykategóriában is világbajnoki címet szerzett, a trónfosztott Valuev pedig profi karrierje során másodszor távozhatott vesztesen a kötélnégyszögből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik