Élet-Stílus

Loki: jobb lett volna a bunkerfoci?

Két hét alatt kilenc gólt kapott a Fiorentinától a Debrecen, az olasz játékosok mégis díszsorfalat álltak a lokistáknak. Vajon miért?

Azok a fránya számok

A budapesti 4-3 után Firenzében 5-2-re verte a Fiorentina a Debrecent. Az Artemio Franchiban a Loki negyvenöt percig derekasan helytállt, majd a második félidőre elfogyott. Az olaszok többet lőttek kapura (18-8), többet birtokolták a labdát (61-39 százalék) és több szögletük volt (6-3). A Debrecen csak egy lényeges statisztikai adatban múlta felül a Violákat – többet szabálytalankodott (18-10).

S persze lehetne még hosszasan sorolni az adatokat (a szerdai játéknapon pályára lépő csapatok közül például csak a kazanyiak futottak többet, mint a debreceniek), de mi van a számok mögött?

A Fiorentina elrobogott

Csak az, amit egyértelműen látnak mindazok, akik nemcsak “magyar szemüvegen” keresztül követik a futballvilág eseményeit. A Fiorentina sokkal jobb csapat, mint a Debrecen. A meccset látva elképzelni is rossz volt, mi lett volna akkor, ha az olaszok kilencven percen keresztül teljes fordulatszámon pörögnek.

“Most látszik csak, hogy milyen különbség van egy elitcsapat és egy magyar csapat között” – fogalmazott a meccs után Herczeg András. Maximálisan egyetérthetünk vele: ég és föld. De ez nem a Debrecen kritikája. A kontinens élmezőnye egyszerűen elrobogott Európa mellett, a Rangers négyet kapott a Sevillától, az Alkmaar négyet az Arsenaltól, a Zürich hatot a Marseille-től.

Elhisszük

Csodák persze vannak (a Debrecen liverpooli eredménye is ide tartozott), a csodavárásnak azonban semmi értelme. Minden körülményt figyelembe véve a Debrecen BL- csoportmeccsei nagyjából 0-3-ről indulnak, ennél szorosabb eredmény bónusz.

A magyar közvélemény jelentős része ennek ellenére még mindig pontról, pontokról, a Liverpool megelőzéséről beszél. Nem irigyeljük Herczeg Andrást, aki meccsről meccsre mentegetőzni kényszerül az eredménytelenség miatt. “Higgyék el, mindent megtettünk, szerettünk volna szorosabb eredményt elérni, de nem sikerült” – fogalmazott a klubmenedzser a 2-5 után. Elhisszük. Csak éppen az ennyire elég.

Kollapszus, harmadszor is

A debreceni játékosok erőfeszítéseit ráadásul éppen az ellenfél játékosai ismerték el. Mutuék a lefújás után díszsorfalat álltak az öltözőbe vonuló Loki-futballisták előtt, ez eddig nem sok futballistának adatott meg az Artemio Franchiban. Mégsem adhatunk azonban mindenben felmentést a mezőnyben szimpatikusan futballozó Debrecennek.

A Lyon 21, a Fiorentina 14, majd 9 perc alatt szerzett három gólt a magyar bajnok ellen – erre nem elég magyarázat az, hogy a védelemnek “olyan felállásban kellett játszania, mint korábban még soha”. Az utolsó három BL-meccsen ugyanis játszhatott bárki a DVSC védelmének tengelyében, a kollapszus garantált volt.

Bunkerfutball vagy díszsorfal?

Mindenképpen a Loki mellett szól viszont, hogy a debreceni csapat ezúttal sem a bunkerfutballt választotta. Ha Herczegék kilenc emberrel védekeznek Firenzében, talán kihúzhatták volna egy szoros vereséggel, lehetett volna ez a meccs 0:2 is a Loki szemszögéből. Csakhogy akkor alighanem a díszsorfal is elmaradt volna. Lehet választani, melyik a fontosabb.

S a Debrecen arra is büszke lehet, hogy két meccsen öt gólt lőtt a Fiorentinának (korábban a Lyon egyet, a Liverpool egyet sem tudott). A toszkánok egyébként utoljára tíz évvel ezelőtt kapituláltak két meccsen legalább ötször a BL-ben. Akkor az idegenbeli 4-2-es vereséget hazai 3-3 követte – a Barcelona ellen…

(A cikket partneroldalunk, a Focitipp.hu-tól vettük át)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik