Élet-Stílus

Hollywood épül Rákospalotán

„Ez lesz a legjobb filmstúdió egész Európában. Pontosan úgy fog működni, mintha Hollywoodban lenne" - nyilatkozta Michael Moore, a Rákospalotán filmstúdiót építő Raleigh Studios elnöke a Los Angeles Times című lapnak.

A tervek szerint 2010 áprilisában megnyíló, 70 millió dollárból felépülő „stúdiónegyed” egy 4100 négyzetméteres szuperszínpaddal, egy 15 hektáros, szabadtéri forgatásokhoz használt kültéri területtel, valamint egy filmes képzőközponttal is rendelkezik majd.

Michael Moore a Los Angeles Timesnak elmondta: a jelentős adókedvezmények, a sok tapasztalt, tehetséges embert felvonultató magyar filmszakma, az olcsó gyártási költségek és Budapest változatos építészete miatt döntöttek a helyszín mellett.

Moorer arra számít, hogy a pesti filmgyár nagy kihasználtsággal működik majd, máris több produkció forgatását tervezik itt, de hogy melyekét, azt nem árulta el.

A rákospalotai beruházás az Egyesült Államok legnagyobb független filmstúdió-üzemeltetőjének számító Raleigh jelenleg legnagyobb léptékű projektje.

Hajdu László, a XV. kerület polgármestere szeptember végén számolt be arról, hogy egy egész „filmstúdiónegyed” épül Rákospalotán. Kilenc stúdióból, díszletgyárból, digitális laborból és más kiszolgáló létesítményekből álló komplexum 2200 embernek biztosíthat munkát. Statiszták és színészek mellett várhatóan asztalosokat, lakatosokat és más szakmunkásokat is alkalmaznak majd az Amerikában már közel 40 stúdiót működtető Raleigh Studios és a magyar befektetők alkotta Origo Film Group közös vállalkozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik