Élet-Stílus

BL: pontért megy a Loki

Negyedik meccsére készül a Bajnokok Ligájában az eddigi három fellépésén vereséget szenvedő Debrecen. Továbbjutásra gyakorlatilag már nincsen esély, de ha hiba nélkül teljesít a védelem, akkor meglehet az első pont.

A két együttes két héttel ezelőtt a Puskás Ferenc Stadionban a mostani BL-szezon egyik legjobb mérkőzését játszotta: Herczeg András alakulata Czvitkovics Péter 2. percben szerzett góljával hamar vezetést szerzett, ám a vendégek Alberto Gilardino és Adrian Mutu vezérletével gyorsan fordítottak. A találkozón 4-2-es vendég vezetésnél – a magyaroktól Rudolf Gergely, az olaszoktól Mario Santana volt eredményes – Adamo Coulibaly hajrában fejelt gólja visszahozta a Debrecen reményeit, de egyenlíteni már nem tudott a hajdúsági gárda.

A budapesti meccsen bekapott három gól miatt a szerda esti összecsapáson a firenzeiek biztosan nem fogják lebecsülni a magyar bajnokot. „Összeszokott, kompakt csapat a miénk, és ez a legfontosabb a Bajnokok Ligájában” – nyilatkozta Vargas, a lilák védője, aki szerint teljesen más meccs várható Firenzében, mint a két csapat első találkozóján. „A saját közönségünk előtt mindenképpen nyerni szeretnénk, és a továbbjutás szempontjából is nagyon fontos lenne, ha három pontot szereznénk.”

Az olaszok hat ponttal a második helyen állnak a hibátlan lyoniak mögött, az előzetesen biztos továbbjutónak tűnő Liverpool a Debrecen legyőzése után mindkét riválisától kikapott.

Debrecen-Fiorentina 3-4

A hazaiaknál biztosan nem léphet pályára Cesare Natali, és kérdéses a montenegrói csodagyerek, Jovetics játéka. Az első meccsen kétszer eredményes Adrian Mutu kisebb sérüléssel bajlódik, de minden bizonnyal vállalni tudja a játékot az Artemio Franchi Stadionban.

A Lokinál jó páran el sem utaztak (Mészáros, Mijadinoszki, Oláh és Feczesin), de a kulcsemberek egészségesek. “Két hete nagyszerű mérkőzést játszottunk a Fiorentinával, remélem, erre újra képesek leszünk” – mondta Herczeg András klubmenedzser. “A játékosaim elszántak, túltették magukat a bajnoki kudarcokon, ezért úgy érzem, ha nem követünk el komoly hibákat, akkor ismét szoros mérkőzést tudunk játszani. Természetesen továbbra is bízom a pontszerzésben.

A Debrecennek ehhez sokkal többet kell nyújtania, mint a legutóbbi bajnokikon. „Minden mérkőzés után lezáródik egy szakasz, így az Újpest elleni vereségen is tovább kell lépnünk – fogalmazott a főtáblára kerülés után leigazolt Szélesi Zoltán az egyesület honlapján. – Az biztos, hogy valami mostanában nem klappol, de jelenleg nem tudom ennek az igazi okát. Javítanunk kell a teljesítményünkön, ezen dolgozik a csapat és a szakmai stáb.” A válogatott védő szerint kulcsfontosságú lenne ezúttal kapott gól nélkül hozni a meccset.

Elsőzik a Loki

A hajdúsági alakulat története során először lép pályára Olaszországban, a Fiorentina azonban korábban kétszer is találkozott magyar csapattal: a Kupagyőztesek Európa Kupájában 1962-ben az Újpesttel csapott össze a firenzei gárda, míg 1967-ben ugyanebben a sorozatban a Győr volt az ellenfele. Érdekesség, hogy Cesare Prandelli, a Fiorentina vezetőedzője a Juventus játékosaként találkozott magyar csapattal, nevezetesen a Győrrel a KEK 1979/80-as idényében.

A magyar csapatok hagyományosan nem érnek el túl jó eredményt Olaszországban, miután eddigi 19 látogatásuk során mindössze kétszer diadalmaskodtak négy döntetlen, és 13 vereség mellett.

bajnokok ligája, e csoport, 4. forduló

Fiorentina (olasz) – DVSC-TEVA 20:45 ó (DigiSport)
Artemio Franchi Stadion, Vezeti: Gonzalez (spanyol)
Várható kezdőcsapatok
Fiorentina: Frey – De Silvestri, Gamberini, Dainelli, Gobbi – Montolivo, Zanetti – Marchionni, Santana, Vargas – Gilardino
DVSC: Polekszics – Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro – Czvitkovics, Kiss, Szakály, Varga – Coulibaly, Rudolf

A csoport állása:
1. Lyon 9 pont
2. Fiorentina 6
3. Liverpool 3
4. Debrecen

—-Újabb négy csapat juthat tovább—-

Miközben a Debrecen első BL-pontjáért küzd, vendéglátója, az olasz Fiorentina pedig a továbbjutási reményeit életben tartó győzelemért lép pályára az E csoportban, a négyes másik párjában a Liverpool élet-halál harcot fog vívni Lyonban.

A csoportkör 4. fordulójában az Olympique Lyon – a befejező két meccsétől függetlenül – már egy döntetlennel is bekerül a BL legjobb 16 együttese közé, miközben a franciákhoz látogató angol FC Liverpoolnak csakis mindhárom pont megszerzése esetén marad valós esélye a továbbjutásra. Csak hát a helyzet az, hogy szinte minden a házigazdák mellett, s a vendégek ellen szól. Így rögtön az, hogy az Olympique két hete 2-1-re győzni tudott Liverpoolban, amellett az idei BL-sorozatban eddigi valamennyi mérkőzését megnyerte, s 9 ponttal vezeti a kvartettet.

Ugyanakkor az angol gárda valóságos vesszőfutás szenvedő alanya hosszú hetek óta, a hazai és a nemzetközi sorozatokban egyaránt. A spanyol Rafa Benítez irányította csapat történetének egyik leggyászosabb periódusát éli meg, amelynek részeként az utóbbi öt BL-csatájából csupán egyet tudott megnyerni. Ráadásul Benítez egy csapatra való játékosát kénytelen mellőzni jóideje sérülés, betegség miatt, s most szerdán sem számíthat például legfontosabb futballistájára, a karmester Steven Gerrardra.

Másik alapembere, a válogatottal Európa-bajnok honfitárs Fernando Torres viszont – éppen a “kényszergazdálkodás” körülményei közepette – nem úszhatja meg a bevetést, noha nem épült fel teljesen izomsérüléséből. “Vinnünk kell magunkkal Fernandót is, annyira kicsi a választási lehetőségünk” – magyarázta a szükséglépést Benítez, aki tán még sosem volt annyira győzelemre ítélve, mint most. Jobb híján a statisztikába azért belekapaszkodhat, hiszen a Lyon legutóbbi öt hazai meccsén, amelyet angol csapatokkal vívott, egyszer sem nyert, míg a Liverpool utolsó négy franciaországi kirándulását kivétel nélkül győzelemmel zárta.

Az F csoportban szerdán még semmi sem dől el, a legkiegyensúlyozottabb kvartettben egyformán 4 ponttal áll a címvédő spanyol FC Barcelona, továbbá az ukrán Dinamo Kijev és az orosz Rubin Kazany is, de az utolsó olasz Internazionale sincs messze tőlük az eddigi három döntetlennel gyűjtött három pontjaival. A Barca Kazanyban igyekszik a csorbát kiköszörülni, miután október végén a Rubin a katalánok vendégeként diadalmaskodott 2-1-re, igazi “euroszenzációt” keltve. Amellett a spanyol bajnok éppen 200. európai kupamérkőzését játssza, amit nyilván méltóképpen szeretnének Lionel Messiék megünnepelni.

A másik párban, a milánói 2-2 után, nem pusztán az a kérdés, hogy ezúttal felülkerekedik-e valamelyik társulat a másikon, hanem az is, hogy hoznak-e valamilyen kényszerintézkedést a meccsel kapcsolatosan. Tudniillik az Ukrajnában tomboló, s már több halálesettel is járó inlfuenzajárvány közepette még a BL-találkozó lefújása is felmerült, miként az is, hogy nézők nélkül rendezzék meg a kijevi összecsapást. Az UEFA, a kontinentális szövetség azonban eddig kitartott amellett, hogy nincs meccshalasztás.

A G jelű négyesben az alapkérdés az, hogy nyer-e a spanyol FC Sevilla a Stuttgart ellen, ahogyan azt október 20-án tette, amikor is 3-1-re Németországban gyűrte le szerdai riválisát. Ha most odahaza is diadalmaskodik, máris a 16 között van, de még döntetlennél is ez lehet a helyzet az Unirea Urziceni-Glasgow Rangers összecsapás végkimenetelétől függően. Utóbbi párban a román együttes hazai pályán próbálja a két héttel ezelőtti bravúrt megismételni, bár nyilvánvaló, hogy a házigazdák az odakinti 4-1 után ezúttal beérnék akár egygólos sikerrel is a skót élcsapattal szemben.

A H csoportban két gárda is révbe érhet. Mindenek előtt az éllovas angol Arsenal, amely a holland bajnok AZ Alkmaar otthonában 1-1-re végzett, s ha szerdán győz, már biztos továbbjutó. Csatlakozhat hozzá rögvest az Olympiakosz Pireusz együttese, amelynek azonban a belga Standard Liege vendégeként kell vitézkednie. A londoni Ágyúsok a megszokott környezet nyújtotta előnyök mellett okkal számolhatnak a futballhistóriai súlyú adatok kínálta támasszal is, hiszen felettébb jól hangzik, hogy utolsó 30 hazai európai kupafellépésük közül csupán egyet veszítettek el, azt is éppenséggel “indokoltan”, mivel a Manchester Unitedtől kaptak ki a tavalyi elődöntőben. Ugyanakkor az Alkmaar eddigi mind a négy angliai útja vereséggel ért véget.

A görög Olympiakosz viszont kevésbé hivatkozhat, s főképpen meríthet lelkierőt a múltból, amennyiben 35 idegenbeli BL- és BEK-meccséből csupán kettőt tudott győztesen megvívni, miközben 26 alkalommal alulmaradt a házigazdával szemben. Ám az is igaz, hogy belga riválisa sem túl acélos mérlegű az eurofociban: utolsó hat meccséből egyet se nyert meg, viszont négy ízben is kikapott. Ennyi kölcsönösen kedvezőtlen előjel után még a döntetlen tetszik a legvalószínűbb végeredménynek. Ami persze a pireuszi kikötővárosi csapatnak jönne jól, a liege-ieknek kevésbé.

szerdai program

E csoport:
Fiorentina (olasz) – DVSC-TEVA 20:45 ó (Digisport)
Olympique Lyon (francia)-FC Liverpool (angol) 20:45

F csoport:
Rubin Kazany (orosz)-FC Barcelona (spanyol) 18:30 ó (Digisport)
Dinamo Kijev (ukrán)-Internazionale (olasz) 20:45

G csoport:
Unirea Urziceni (román)-Glasgow Rangers (skót) 20:45
FC Sevilla (spanyol)-VfB Stuttgart (német) 20:45 (Sat1)

H csoport:
Arsenal (angol)-AZ Alkmaar (holland) 20:45
Standard Liege (belga)-Olympiakosz Pireusz (görög) 20:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik