Élet-Stílus

Soros filmfesztivált nyitott

Megkezdődött a VI. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál kedden Budapesten. A 25 ország több mint 60 filmjét felvonultató, vasárnapig tartó seregszemlét Soros György amerikai-magyar üzletember nyitotta meg a Toldi Moziban.

Mint az ünnepélyes megnyitón Soros György felidézte, alapítványain keresztül éppen 30 éve kezdte támogatni az emberi jogokért folytatott küzdelmet, mikor dél-afrikai fekete diákoknak segített ösztöndíjhoz jutni a Cape Town-i egyetemen. Magyarországon 1984-ben nyílt meg a Soros Alapítvány, mely szerepet vállalt a kommunista rendszer felszámolásában is – emlékeztetett.

Soros György a kirekesztés elleni harcról szólva felhívta a figyelmet az európai romák tarthatatlan helyzetére is.
Mint elmondta, 1996-ban kezdte meg működését a Soros Dokumentumfilm Alap, amely a Robert Redford által alapított Sundance Filmfesztivál támogatása mellett 54 országban több mint 450 alkotás elkészítéséhez nyújtott segítséget.

Hangsúlyozta: komoly veszélyt jelent, hogy a politikában és a tömegtájékoztatásban a kognitív funkció helyett egyre inkább a manipuláció kerül előtérbe. Ezért van különös jelentőségük a dokumentumfilmeknek, hiszen aki ebben a műfajban dolgozik, az “többnyire nem egy politikai, hatalmi cél, hanem a valóság bemutatása iránt elkötelezett” – vélekedett.

Az üzletember végül reményét fejezte ki: a fesztiválon vetített filmek “hozzásegítenek ahhoz, hogy aktív állampolgárként cselekedjünk az emberi jogok megsértése ellen”.

Dokumentumfilmekből válogatnak

Mint a fesztivál programigazgatója, Oksana Sarkisova a megnyitón elmondta, a programsorozat 25 ország több mint 60 filmjét – köztük 45 Magyarországon eddig soha be nem mutatott alkotást vonultat fel a Toldi Moziban és a Cirko-gejzír Filmszínházban.

A Magyar Panoráma sorozata az elmúlt esztendő legjobb hazai dokumentumfilmjeiből válogat, míg a Nemzetközi Panoráma 29 filmje a külföldi kínálatba nyújt betekintést. A Fesztivál keresztutak elnevezésű program cseh, szlovák, lengyel, német és magyar rendszerváltás-filmekkel várja a közönséget, a Lyukak a vasfüggönyön retrospektív pedig a ma már klasszikusnak számító lengyel dokumentarista iskola Magyarországon sohasem látott főműveit mutatja be az 1950-es évekből – számolt be a fesztivál főbb szekcióiról.

A megnyitót követően Mercedes Stalenhoef holland rendező Carmen esete Borattal című filmjét láthatta a közönség. Az alkotás annak az apró romániai falunak az életét mutatja be, amely a Borat című filmben a főhős kazahsztáni otthonát “játszotta”: mint kiderül, a falut perverzek gyülekezetének beállító amerikai vígjáték teljesen felborította a már önmagában is problémákkal küszködő kistelepülés lakóinak életét.

A Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezte seregszemlén a legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja. A november 3. és 8. között megrendezett fesztivál védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik